Kategoriat
Uncategorized

Vipukirves

VipukirvesVipukirves syntyi lähes 10 vuotta sitten. Siihen aikaan ainoa tapa valmistaa sitä oli tarkkuusvalu. Vipukirves on käsityötä alusta loppuun ja valmistusmenetelmä on melko monimutkainen ja pitkä.

Vipukirves sai heti paljon huomiota ja niin myynti lähti mukavasti käyntiin ja on kasvanut joka vuosi. Kirves on saanut paljon positiivista palautetta kaikkialta maailmasta ja ihmiset ovat kysyneet, olisiko mahdollista luoda kevyemmän version kirveestämme.

Tänä vuonna vipukirveen saatua valtavan julkisuuden ansiosta kaikissa medioissa, kirveiden kysyntä on kasvanut valtavaksi ja vipukirveen kasvaa koko ajan.

On myös toinen malli vipukirveestä, jossa on kaikki samat ominaisuudet kuin ensimmäisessä versiossa. Se on valmistettu täysin uudella menetelmällä erittäin kovasta ruostumattomasta teräksestä. Laserleikkauksella saadaan erittäin teräviä muotoja ja lopputulos on teknisesti aivan kuten ensimmäisessä mallissa ja kaikki osat sopivat tarkasti yhteen.

Kaikki turvaelementit toimivat hyvin myös uudessa mallissa. Vipukirves 2 on kevyempi käyttää ja heikompikin ihminenkin voi käyttää sitä helposti puun pilkkomiseen. Vipukirves 2 on yhtä tehokas kuin ensimmäisessä versiossa. Tämä johtuu siitä, että tällä kevyemmällä mallilla kirves saa nopeamman nopeuden ja siten teho vahvistuu.

Uusi malli ei vaadi huoltoa. Se on myös valmistettu Suomessa. Molemmilla malleilla on maailmanlaajuiset patentit.

Keksijä Heikki Kärnä, entinen lennonjohtaja, kehitti vipukirveen eläkepäivillään, kun hän puskutti metsää ja kiviä tonttiltaan Sipoossa.

Kärnä on nähnyt ja kokenut paljon, kun hän asui ja työskenteli Saudi-Arabiassa, Malesiassa ja Qatarissa. Keksijän mieli etsii jatkuvasti ratkaistavia ongelmia ja siksi Kärnä keksii asioita kaikkialla, missä menee. Yksi niistä oli kaasukiuas saunaan Malesiassa.

Energinen ja vahvamielinen Kärnä on taistellut keksintöään vastoinkäymisissä perheensä tuella. Monien kokeilujen ja pitkän kehitystyön jälkeen hän sai koko maailman tuntemaan vipukirveen.

Ensimmäisen vipukirveen jälkeen Kärnä keksi toisen, jälleen täysin uuden kirveskeksinnön, vipukirves 2:n.
Nyt kirveitä myydään ympäri maailmaa. Internetissä miljoonat ihmiset seuraavat Kärnän metsänhakkausta hänen omatekoisissa videoissaan. Keksijän suuri unelma kehittää ihmiskunnan vanhin työkalu on vihdoin toteutunut.

Vipukirveen historia

Polttopuiden pilkkominen perinteisillä kirveillä on usein työlästä ja jopa vaarallista. On aina olemassa vaara, että lyöt kirveellä omaan jalkaasi. Tästä epätäydellisestä tilanteesta alkoi pyrkimys kehittää parempi kirves.

Kesti useita vuosia miettiä ja testata erilaisia ​​tuolloin ostettavissa olevia eksoottisia puun pilkkomistapoja, ennen kuin idea syntyi. Perinteinen kirves käyttää kiilanmuotoista päätä puun halkaisuun, mutta voisiko tätä mekanismia parantaa käyttämällä vipuvaikutusta? Tästä ideasta syntyi uusi kirves, vipukirves.

Vipukirveen tehokkuus

Kuinka saada täysi hyöty vipukirveen käytöstä?

Vipukirveellä voit lyödä lähelle puun reunaa

Perinteisellä kirveellä sinun on lähes aina lyötävä lähellä puun keskikohtaa. Lyöminen lähemmäs reunaa olisi vaarallista, koska puun ohittaminen on liian helppoa tai kirves pomppii villisti epäkeskeisestä iskusta. Molemmissa tapauksissa tulokset voivat olla vaarallisia. Valitettavasti, kuten me kaikki tiedämme, koko puun halkaisu, kun se osuu keskelle, on haastavin tehtävä. Kun olet pystynyt jakamaan sen kahtia, loppu sujuu paljon helpommin.
Vipukirveen kanssa sinun ei tarvitse ottaa koko puuta lyömällä keskeltä. Sen sijaan voit helposti ja turvallisesti aloittaa sopivan kokoisen puun halkaisun sivuilta iskemällä lähemmäs reunoja. Enää ei tarvita turhia ensimmäisiä raskaita iskuja, jotta tukki halkeaa kahtia.

Leikkuupalikka renkaalla

Kuinka rakentaa leikkuupalikka?

Rakenna leikkuupalikka tukkia pitävällä renkaalla

Kun halkaiset puuta vipukirveellä, on erittäin suositeltavaa rakentaa katkaisupalikka, jonka päällä on tukirengas. Se mahdollistaa dramaattisesti suuremman nopeuden ja paremman ergonomian. Se pitää puut yhdessä mahdollistaen nopeamman pilkkomisen. Ne eivät putoa maahan. Ne on helppo siirtää kuljetettavaksi tai varastoida yhdellä siirrolla. Pienemmille puulajeille voit työntää renkaaseen useita kerralla ja tehdä työnteosta tehokasta.

Perinteisellä kirveellä käyttämällä renkaan päällä pilkkominen olisi hankalaa ja vaarallista. Se ei pysähdy puun päälle ja siksi joko kahva voi osua takaisin käsiisi tai jopa katketa ​​osuessaan muihin puuhun tai renkaaseen.

Kysymys 1: Voiko vipukirvestä käyttää heikompikin henkilö?

Vastaus: Kyllä voi. Vipukirves on saavuttanut menestyksensä, koska sen terä ei tartu tukkiin. Vipukirveessä on pitkä kahva, joka mahdollistaa laajan pitoasennon ja helpottaa heilumista.

Kysymys 2: Mikä on kirveen erikoisrakenteen tehtävä?

Vastaus: Kirveen toiminta perustuu terän yksipuoliseen rakenteeseen. Kun terä osuu puuhun, se alkaa kallistua, jolloin syntyy vääntömomentti, joka moninkertaistaa halkaisuvoiman ja antaa terän irrottaa puun. Kineettinen energia päättyy puun päälle, joten terä ei luista.

Kysymys 3: Voinko käyttää vipukirvestä tavallisen kirveen tavoin?

Vastaus: Voit käyttää vipukirvestä samalla tavalla kuin perinteistä kirvestä, mutta sinun on löysättävä otetta, kun kirves osuu puuhun, jotta sallit vipuliikkeen. On tärkeää antaa kirveen kahva kääntyä käsissäsi. Vipukirves on polttopuun pilkkomiseen suunniteltu erikoistyökalu, joka ei sovellu puusepäntöihin tai iskutyökaluksi.

Kysymys 4: Miksi vipukirveessä on puinen kahva?

Vastaus: Koivukahva on todistetusti paras materiaali iskun vaimentamiseen. Se estää terän puuhun kohdistuvan iskuvoiman siirtymisen käsiin. Puinen kahva ei jääty talvella eikä ole liukas märkänä.

Kysymys 5: Miksi kahva on niin pitkä?

Vastaus: Kahvan pituus on ensisijaisesti turvallisuuskysymys. Pitkä kahva (90 cm/3 jalkaa) varmistaa, että isku ei osu jalkaasi, vaikka ohittaisit puun ja osuisit maahan. Pitkä kahva antaa myös lisää nopeutta ja tarkkuutta iskuun.

Kysymys 6: Pysyykö terä kiinni kahvassa, jos se kuivuu?

Vastaus: Kahvassa ei näytä olevan kiiloja. Ainutlaatuisen kiinnityksen ansiosta vipukirveen terä ei irtoa, vaikka kahva kuivuisi. Kahvan yläpää on itsessään paksu kiila ja sopii täydellisesti terän reikään. Terän irtoaminen käytön aikana on erittäin epätodennäköistä. Kahva saattaa hieman liikkua, jos se on ollut kuivassa tilassa pitkään, mutta asia korjaantuu muutamassa päivässä vipukirveen käytön jälkeen kosteassa ulkona. Silti, jos kahva tuntuu löysältä terän sisällä, kannattaa toimia seuraavasti: Laita vipukirves kuumaan veteen, anna liota muutama tunti, kunnes kahva on turvonnut ja kiristynyt. Säilytä vipukirvestä luonnollisesti kosteissa paikoissa, kuten vajassa, saunassa tai muussa ulkorakenteessa.

Kysymys 7: Sopiiko kirves vasenkätisille?

Vastaus: Kokeiden avulla havaitsimme, ettei kirveen käytössä ole eroa oikealla tai vasemmalla kädellä.

Kysymys 8: Keskittääkö kirves paljon rasitusta ranteisiin, kun se liikkuu jatkuvasti sivulle? Rasittaako käsiä yhtä paljon kuin perinteinen kirves?

Vastaus: Vipukirveen käyttötekniikka on ainutlaatuinen, sillä ote löystyy, kun terä osuu puuhun. Terä luo automaattisesti vipuliikkeen ja irrottaa silputtu puuta enemmän voimalla kuin perinteinen kirves. Kahva ei tärise käyttäjän käsissä leikkaamisen aikana. Kahva vain kääntyy käyttäjän käsissä ja fysiikan lait toimivat eduksesi. Sinun ei pitäisi hillitä tai pakottaa liikettä. Vipukirves ei luista tukkiin osuessaan, koska sen liike-energia pysähtyy, kun se osuu puuhun. Kuten kaikki polttopuita pilkkoneet tietävät, perinteinen kirves tärisee ajoittain ja vahingoittaa käyttäjän ranteita. Tämä työkalu on kehitetty korjaamaan tämä haitta.

Kysymys 9: Voiko se katkaista oksaisen kuusen vai pitääkö minun käyttää maulaa ja vasaraa? Entä poikkioksainen kuusi, joka ei halkea väärään paikkaan osuessaan?

Vastaus: Vipukirves pilkkoo oksaisia ​​koivuja ja kuusia helposti. Vipukirvestä käytettäessä ei tarvita mauleja ja vasaroita. Vipukirves kiilaa halkeaman auki 6-8 cm (2,3-3,2 tuumaa) ja halkaisee kovimmatkin puut helposti. Perinteinen kirves levittää halkeamaa vain terän paksuuden verran ja kirveen liike takertuu kitkasta. Kuten olet todennäköisesti oppinut kokemuksesta, kuusen oksat ulottuvat aina juureen asti. Oikea tapa pilkkoa kuusi on halkaista se kahtia ja sitten pilkkoa sektorin muotoisesti kohti puun keskustaa oksien välissä. Jos puu on erittäin suuri, sinun tulee pilkkoa paloja oksien välistä jännityksen vähentämiseksi. Tämä helpottaa puun halkaisua ja paloittamista.