Kategoriat
Uncategorized

Tee se itse kylmäallas – näin rakennat kylmäaltaan itse

Jos olet koskaan sukeltanut kylmään veteen uima-altaassa, hyisessä meressä tai talvisessa avannossa, tiedät, että aivosi rekisteröivät ihosi ja kehosi nopean lämpötilan laskun ei-toivottuna shokkina. Vaikka kehosi lopulta tottuu kylmään, joskus epämukava olo kestää useita minuutteja, ja tästä johtuen kylmä vesi on monelle ihmiselle epämiellyttävä kokemus.

Jos jo hieman viileämpi vesi saa aikaan epämiellyttävää tunnetta, kuinka ihmeessä kukaan voi haluta sukeltaa jääkylmään veteen terveydellisten hyötyjen vuoksi? Totuus kuitenkin on, että tällä koko kehoa jäähdyttävällä kylmälle altistamisella on useita etuja – ja näiden kylmien kylpyjen suosio vain kasvaa.

Kaupasta uutena ostetut kylmäaltaat ovat usein melko kalliita ja siksi monelta jä oma kylmäallas ostamatta. Jos sinulla on hieman tiukempi budjetti, voit myös tehdä oman kylmäaltaan itse. Tee se itse kylmäallas rakentuu vain murto-osalla siitä hinnasta mitä kaupan valikoimista löytyvät kylmäaltaat maksavat.

Huomautus: Sivustomme sisällön on tarkoitus olla luonteeltaan informatiivinen, ja sitä ei tule pitää lääketieteellisenä neuvona. Kun kokeilet kylmäaltistusta ensimmäistä kertaa, on aina hyvä neuvotella luotettavan lääketieteen ammattilaisen kanssa. Tämän artikkelin mielipiteitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi terveysongelmien diagnosointiin, ehkäisyyn ja/tai hoitoon. Ne eivät korvaa pätevän lääketieteen ammattilaisen neuvoja.

Mikä on kylmäallas?

Kylmäallas on kylmävesihoitoon tarkoitettu allas. Altaassa oleva vesi on yleensä 7-10 asteista. Ihmiset, jotka kylpevät säännöllisesti kylmäaltaassa, kertovat sen monista eduista, kuten fyysisistä, psyykkisistä ja emotionaalisista hyödyistä.

Kylmäaltaassa vietetty aika ja ajan optimaalinen pituus on hieman mielipideasia. Jotkut lähteet ilmoittavat, että kolme minuuttia olisi optimaalinen ja myös samaan aikaan turvallinen aika kylmäaltaassa olemiseen. Toiset taas ovat todenneet, että alle 10 minuutin altistuksella et pääse vielä edes hyötymään kylmäaltaan eduista. Kuten missä tahansa fyysisesti vaativassa toiminnassa, kannattaa kylmäaltaan testaamisessakin edetä varovasti ja pikkuhiljaa omaa kehoa ja tuntemuksia koko ajan kuunnellen.

Vaihtoehdot kylmäaltaalle

Joidenkin viimeiseen asti viritettyjen ja erikoiskylmien kylmäaltaiden isot hintalaput saattavat saada aikaan jo itsessään ensimmäisen shokin kehossasi. Nykyaikaiset kylmäaltaat ovat teknisesti hyvin vaikuttavia, ne muun muassa ylläpitävät jäisen veden lämpötilaa, kierrättävät altaassa olevaa nestettä ja jopa valaisevat altaan.

Nämä ominaisuudet nostavat kylmäaltaan hintaa ja siksi tällaiset kylmäaltaat ovat monelle liian kalliita ratkaisuja. Jos tavoitteenasi on vain pulahtaa kylmään veteen viideksi minuutiksi ilman sen suurempi hienouksia, löytyy myös muita ratkaisuja kuin markkinoiden kalleimmat ja hienoimmat kylmäallaslaitteet. Vaihtoehtona on myös rakentaa kylmäallas itse ja saada edullisemmin omaan kotiin allas, joka viilentää kehosi.

Ihanteellinen kylmävesiallas saattaa valmistua hyvin yksinkertaisesti, kunhan sinulla on muutamat tarvikkeet valmiina. Ja itse asiassa sinulta saattaa osa tarvikkeista löytyä jo valmiiksi kotoa. Noudattamalla muutamia yksinkertaisia rakennusvaiheita, voit rakentaa itsellesi kylmäaltaan, joka auttaa sinua pysymään viileänä ja samalla säästät ison summan rahaa.

Mitä tarvitset kylmäaltaan rakentamiseen?

Jos et halua kuluttaa tuhansia euroja uuteen kylmäaltaaseen, voit rakentaa sellaisen myös itse vain murto-osalla siitä mitä uusi allas kustantaisi. Tarvitset vain muutaman sata euroa, yhden vapaa-illan, hieman motivaatiota ja nämä tarvikkeet:

  • Pakastinarkku
  • Tiivistyspistooli (Marine Sealant)
  • Flex Seal-tiivistettä (tai vastaava)
  • Lämpötilan säädin
  • Vettä

Kuinka tehdä tee se itse -kylmäallas

Nyt kun olet saanut ostoslistalle kaikki tarvittavat komponentit, kylmäaltaan kokoaminen voi alkaa.

Vaihe 1 – Osta pakastinarkku

Mikä tahansa pakastinarkku soveltuu tähän, kunhan se on riittävän tilava ja sillä on pituuteesi ja kokoosi sopivat mittasuhteet. Sinun tulisi olla helppo maata pakastinarkussa, niin että pää pysyy veden päällä. Hyvä tilavuus pakastimelle on vähintään 200 litraa. Pakastinarkkuja voit etsiä alennuksella kaupoista tai käytettynä nettikirpputoreilta.

Vaihe 2 – Tiivistä saumat

Ensimmäinen askel pakastinarkun muuttamisessa kylmäaltaaksi on käydä pakastimen saumat läpi tiivistyspistoolilla. Tähän tarvitset Marine Sealantia, jotta voit varmistaa, että tiiviste kestää toistuvan altistuksen vedelle. On myös tärkeää tiivistää kaikki tyhjennystulpan ympärillä olevat saumat ilman, että tyhjennystulppa umpeutuu kokonaan.

Vaihe 3 – Levitä tiiviste

Kun tiiviste on täysin kuivunut, seuraava vaihe on levittää kerros tai kaksi tiivisteainetta pakastimen sisäpuolelle. Käytätpä sitten Flex Sealiä tai vastaavaa tiivisteainetta, sinun kannattaa olla varovainen, ettet levitä tiivisteainetta suoraan tyhjennystulpan päälle. Tällä tavalla sinun on helppo tyhjentää likainen vesi altaasta ennen kuin vaihdat sen uuteen puhtaseen veteen.

Vaihe 4 – Asenna lämpötilansäädin

Nyt kun pakastimesi on tiivistetty, on aika kiinnittää lämpötilaa säätelevä mekanismi. Liitä ensin lämpötilansäädin pistorasiaan ja sitten pakastimen kotelo lämpötilansäätimeen.

Aseta seuraavaksi lämpötilansäätimen mittausliitin pakastimeen. Näin lämpötilansäädin pitää veden lämpötilan ennalta määritetyllä tasolla.

Vaihe 5 – Täytä kylmävesiallas vedellä

Nyt kun tiivisteet ja mittarit ovat paikoillaan, on pakastearkkusi käynyt läpi täydellisen muodonmuutoksen pakastearkusta kylmäaltaaksi. Seuraavaksi edessä on viimeinen vaihe eli pakastearkun täyttäminen vedellä. Helpoiten saat veden pakastearkkuun puutarhaletkun avulla, etenkin jos kylmäallas sijoitetaan ulos.

Huomautus: Älä missään tapauksessa mene veteen, kun pakastin on kytkettynä pistorasiaan.

Kylmäaltaan edut

Kylmäaltaassa pulahtamiseen liittyy monia hyödyllisiä etuja. Monet ihmiset vannovat kylmäaltaan nimeen, ja sanovat, että kylmälle vedelle altistaminen voi parantaa fyysistä ja henkistä terveyttä.

Kylmäaltistustutkimuksia kritisoidaan usein siitä, että niiden testaukseen käytettävät altaat ovat joko olleet liian pieniä tai testiryhmän valintaprosessi on ollut puutteellinen.

Muissa tapauksissa on ehdotettu, että testausympäristöjen havainnot on päätelty väärin kun verrataan tilannetta todelliseen maailmaan. Sinun kannattaakin tarkkailla oman kehosi yksilöllisiä reaktioita, kun altistat itsesi kylmälle vedelle ja tehdä omat johtopäätökset tähän perustuen. Voit sitten todeta itse mitkä seuraavista eduista koet saavasi kylmälle vedelle altistuessasi.

  • Lievittää lihaskipua
  • Nopeuttaa fyysistä palautumista
  • Parantaa immuniteettia
  • Parantaa keskittymistä
  • Vähentää masennuksen tunnetta