Kategoriat
Uncategorized

Rakensin sohvapöydän halvalla – leffaillat, penkkiurheilu ja pikkunapostelu uudelle tasolle

Olen koittanut löytää mieleistäni olohuoneen pöytää jo pidemmän aikaa, mutta etsinnöistä huolimatta sitä juuri täydellistä ratkaisua ei ole tullut vastaan. Halusin sohvapöydän, joka on riittävän suuri, sen korkeutta voi säätää, sitä on helppo liikutella ja sen voi helposti pyöräyttää sohvan eteen, niin että myös ruokailu onnistuu sen äärellä näppärästi ja siististi.

Koska näitä tee-se-itse -hommia olen tehnyt aiemminkin, niin mietin, että osaisinko nikkaroida unelmieni sohvapöydän itse? Tutkin aluksi vastaavia pöytiä netistä ja kokosin niiden pohjalta mieleisen version. Pienen tutkimisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että pöydän valmistaminen itse on mahdollista ja lähes kaikki materiaalit löysin vielä kohtalaisen edullisesti, joten pöydän hintalapustakaan ei tullut kovin kallis.

Lopputulos on mielestäni erinomainen, ja täyttää ne kriteerit joita minulla pöydälle oli. Tämän sohvapöydän äärellä on rentoa katsoa telkkaria, elokuvia ja syödä samalla poppareita tai muuta leffaruokaa. Koska pöytä on tarpeeksi suuri, sen äärelle mahtuu isompikin porukka, joten nyt myös kisastudiot on nostettu aivan uudelle tasolle, kun voidaan vaikkapa kaveriporukalla katsoa urheilua ja mässäillä kisastudion herkkuja saman pöydän äärellä.

Löysin pöytämateriaalit tarjouksesta ja hyödynsin alennuskoodeja

Materiaalien etsimiseen kannattaa käyttää aikaa, sen sijaan että hankkii kaiken heti ensimmäisestä paikasta. Kun ensin olin tehnyt tarkat suunnitelmat, mitä materiaaleja tarvitsen ja kuinka paljon niitä tarvitsen, ryhdyin vertailemaan eri rautakauppojen hintoja.

Halusin tammisen pöydän, jossa pyöristetyt muodot, jotta terävät kulmat eivät ole ikävästi tiellä kun pöytää siirrellään eri paikkoihin. Löysin Starkista loistavan ratkaisun hieman edullisemmin. En hankkinut oikeaa pitkää tammilankkua vaan liimapuulevyä, joka on tehty oikeasta puusta, mutta se on valmistettu liimaamalla levyjä yhteen. Tällainen ratkaisu on halvempi kuin tammilankku ja se pysyy suorana eikä halkeile. Pöytälevyn lisäksi hankin vielä pöydälle alatason ja pyörät, jotka rullaavat hyvin myös matolla.

Pöytälevyn ja alatason lisäksi tarvitsin metallirungon, jota voisin säätää eri korkeuksille. Korkeuden säädön ansiosta voin pitää pöytää matalana sohvapöytänä, mutta tarvittaessa myös korkeampana ruokapöytänä, jonka voin kääntää myös sohvan päälle. Tästä materiaalit löysin netistä ja onnekseni kyseisessä verkkokaupassa oli tarjousviikot meneillään ja heillä oli vielä tarjousten päälle 10% alennuskoodi, jonka pystyin käyttämään ostoihini. Kun rakentaa kaiken alusta alkaen itse, saattaa tuotteelle yllättäen tulla enemmän hintaa kuin valmiille tuotteelle kaupasta ostettuna. Sen vuoksi alennuksia ja tarjouksia kannattaa seurata ja hyödyntää joka kerta. Itse etsin aina alennuskoodia ennen kuin ostan mitään, sillä melko usein käy niin, että päädynkin hankkimaan tuotteen jostain muualta kuin olin alunperin ajatellut, sillä toisessa verkkokaupassa on tarjolla alennuskoodi ja toisessa verkkokaupassa taas ei.

Entä sitten lopputulos? Nyt kelpaa katsoa urheilua ja telkkaria koko porukalla

Uusi sohvapöytä on ollut käytössä nyt muutaman kuukauden ajan ja sen äärellä on istuttu todella mukavasti ja katsottu telkkaria, elokuvia ja urheilua. Itselle parasta rentoutumista työpäivän jälkeen on rojahtaa sohvalle ja avata televisio. Selaan ensin aina kaikki kanavat läpi ja katson, jos telkkarista tulisi jotain katsottavaa. Jos sillä hetkellä tv-ohjelmien tarjonta on hieman köyhää (James Bondien uusinnat kelpaa aina!), avaan Netflixin ja surffailen leffoja ja sarjoja. Tällä hetkellä katson tanskalaista draamasarjaa Vallan linnake, jossa Birgitte Nyborgista tulee järkyttävien tapahtumien seurauksena Tanskan ensimmäinen naispääministeri. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on jo vuodelta 2012, ja onkin mielenkiintoista huomata kuinka jo yli 10 vuotta sitten politiikassa on kinasteltu aivan samoista aiheista kuin vuonna 2024.

Myös Pariisin olympialaiset tuli tiiviisti seurattua tämän pöydän äärellä. Vaikka suomalaismenestystä ei tullut, oli olympialaisten urheilupläjäys silti hienoa katsottavaa. Pari viikkoa oli itselle pelkkää penkkiurheilua, ei siinä paljon muuta ehtinyt tehdä. Kisojen ohella seurasin tiiviisti myös urheilu-uutisia netistä, oli sitten kyse yleisurheilusta, jalkapallosta, tai eksoottisimmista lajeista, joita olympialaisissa ollaankin totuttu näkemään. Nyt sitten odotellaan talviolympialaisia, jotta pääsee seuraamaan myös jääkiekkoa ja lukemaan kiekkouutisia.

Ja miten sohvapöytä on toiminut ruokapöytänä? Omat kokkailut maistuu myös tämän pöydän äärellä

Voisin sanoa, että nikkaroimani pöytä toimii erinomaisesti myös ruokapöytänä. Pöydän korkeuden saa säädettyä juuri sopivalle korkeudelle, jotta sohvalla ruokailu onnistuu. Pöydän alaosa on sen verran matala, että se liukuu helposti sohvan alle ja pöydän äärellä on entistä helpompi syödä sohvalla istuttaessa.

Nikkaroinnin lisäksi olen suuri kokkailun ystävä. Harvemmin tulee tilattua leffaruokaa, pikkunapostelua kisastudioon tai sunnuntain illallista kotiinkuljetuksella, vaan haluan aina valmistaa ruoan itse. Erilaisten reseptien testaaminen on hauskaa ja lopputuloksena saa kulinaristisen nautinnon. Ruoan valmistaminen ei ole minulle vain viikonloppujen ilo, vaan tykkään valmistaa ruokaa myös arkena, yleensä hyvin perinteisistä arkiruokaresepteistä. Viikonloppuna saatan sitten miettiä jotain haasteellisempaa reseptiä. Taidan siis olla aika monessa asiassa tee-se-itse -tyyppiä, tai ainakin nikkarointi ja ruoan valmistaminen onnistuu todella näppärästi.