Kategoriat
Uncategorized

Tee se itse palju

Oletko aina haaveillut omasta paljusta pihallasi, mutta haaveilu on tyssännyt viimeistään siihen, kun olet lähtenyt tutkimaan paljuja netistä ja kauhistunut niiden hintoja. Paljut maksavat tuhansia euroja, joten mistään halvasta alkuinvestoinnista ei ole kyse.

Onneksi voit valmistaa paljun myös itse ja säästää kuluissa. Kenties itse tehty palju ei ole yhtä hieno kuin kaupasta ostettu, mutta mukavat paljuilut silläkin saa aikaiseksi.

Tämä tee se itse palju on valmistettu muovisesta bulkkinestesäiliöstä, kaasupullosta ja ruostumattomasta putkesta. Palju tulee todella edulliseksi ja se on suhteelllisen helppo rakentaa – jos sinulta löytyy ammattitaitoa käsitellä kulmahiomakonetta, akkuporakonetta ja osaat taivuttaa terästä.

Paljun voi täyttää myös kylmällä vedellä ja se voi kuumina kesäpäivinä toimia myös viilentävänä pulahdusaltaana.

Tarvikkeet:

  • 3 metriä 25 mm paksuista ruostumatonta putkea
  • vanha iso nestekaasupullo (grillissä käytetty)
  • 1 bulkkinesteiden varastosäiliö / muovinen kontti, jossa
  • teräslavallinen häkki (tilavuus 1000 litraa)
  • aaltopeltiä säiliön ulkopintaan
  • styroksia
  • vaahtomuovinen retkeilypatja
  • nippusiteitä tai rautalankaa

Työkalut:

  • kaarihitsauskone (ja turvavarusteet!)
  • kulmahiomakone metallin leikkaus- ja hiomalaikoilla
  • riittävän suuri putken taivutuskone, jolla voit taivuttaa 25 mm
  • paksuista ruostumatonta putkea
  • peltisakset
  • kuumailmapuhallin / maalinpoistoaine
  • katkoteräveitsi / mattoveitsi
  • vahvat pihdit terävällä leikkuureunalla
  • vasara terän suoristukseen
  • erilaisia kiinnikkeitä, kuten magneettinen hitsausmegneetti,
  • ruuvipuristimet
  • rautasaha (jätä pois, jos olet taitava kulmahiomakoneen kanssa)
  • käsisaha/piirtosaha tai vastaava
  • vahvoja nauloja
  • akkuporakone 2-3 mm:n terällä
  • permanent tussi
  • kaasukirves on tässä lisävaruste, jos sinulla on sellainen ja et pelkää käyttää sitä

Vaihe 1: Lyhennä nestesäiliön ympärillä olevaa häkkiä

Ensimmäinen vaihe on irrottaa häkin poikittaispalkit, jotka pitävät muovisäiliön häkissä. Liu’uta sitten säiliö ulos, jotta voit leikata häkkiä vahingoittamatta säiliötä.

Poista häkin yläosa rautasahalla tai kulmahiomakoneella leikkaamalla pystysuorat tangot samalle tasolle seuraavan vaakasuoran tangon kanssa.

Poista terävät reunat kulmahiomakoneella tai viilalla, jotta ne eivät hankaisi muovia rikki.

Leikkaa muutama sentti irti yhdestä juuri leikatun häkin yläosan lyhyestä sivusta ja hitsaa takaisin yhteen. Näin saat sen sopimaan teräskehikon sisään, kun siitä tulee hieman pienenpi ympätysmitaltaan. Jos et halua hitsata, voit myös porata ja pultata ja terräslangalla kiinnittää osat yhteen.

Työnnä juuri leikattu häkin yläosa takaisin häkkiin niin, että lyhyet pystypalkit kiilautuvat häkin tankojen sisään.

Huomaa: Säiliön toisella puolella on pystysuorat palkit häkin ulkopuolella – älä huoli – ne peittyy myöhemmin aaltopellillä.

Kiinnitä yläosa häkkiin pehmeällä teräslangalla.

Vaihe 2: Leikkaa säiliön yläosa irti

Laita säiliö takaisin häkkiin.

Merkitse permanent tussilla viiva säiliön yläosaan juuri sen alapuolelle, josta yläosa alkaa kaartua.

Leikkaa muovisen säiliön yläosa pois käsisahalla.

Säästä yläosa käytettäväksi valmiin paljun kantena.

Vaihe 3: Taita säiliön yläosa häkin päälle

Leikkaa raot jokaiseen muovisäiliön kulmaan lähes häkin yläosaan asti.

Kuumenna ja taivuta muoviläpät häkin reunan yli lämpöpistoolilla ja raakaa voimaa käyttämällä. Käytä puristimia pitämään läpät paikoillaan, kunnes ne jäähtyvät.

Huomautus: Tämä vaihe on helpompaa, jos voit tehdä sen lämpimänä tuulettomana päivänä tai sisällä.

Vaihe 4: Verhoile häkki

Leikkaa aaltopeltiä oikean korkuiseksi ja pituiseksi niin, että aallot kulkevat pystysuorassa, kun asetat sen häkin ympärille. Leikkaa sen verran, että aaltopelti riittää peittämään koko häkin.

Käännä palju selälleen, jotta sinun on helpompi työskennellä.

Irrota muovisäiliö häkistä.

Aloita häkin yhdestä reunasta ja käytä paksua naulaa lävistimenä tai poraa tehdäksesi kaksi reikää häkin ylemmän ja alemman vaakasuoran tangon molemmille puolille. Taivuta teräslankaa pitkäksi u:n malliseksi ja työnnä päät reikien läpi ja kierrä yhteen häkin sisäpuolelta. Varmista, että käännät niitä niin, etteivät ne sojota ulospäin ja takerru muoviin

Jatka ammeen ympäri ja lisää aaltopeltiä tarvittaessa.

Siisti aaltopellin reunat paljun yläosasta. Leikkaa jokaisen harjanteen yläosa peltisaksilla noin 8 cm syvyyteen. Varmista, että pelti on tasaisesti asetettu ja lyö harjanteeseen jyrkästi vasaralla – tämä tekee peltiin kauniin viistetyn reunan ilman teräviä ulkonevia osia.

Leikkaa styroksia sopivaan muotoon ja aseta sitä tankojen väliin. Voit käyttää vaahtomuovia, retkeilypatjoja tai vastaavia, jolla voit eristää pohjan.

Vaihe 5: Taivuta lämmitysputki

Käytä kolmen metrin pituista ja 25 mm paksuista ruostumatonta teräsputkea lämmönvaihtoputkena. Tällä saat suunnilleen kaksi täyttä kierrosta ja kaksi puolikierrosta riippuen käyttämäsi nestekaasupullon sisähalkaisijasta. Voit halutessasi lisätä kierrosten määrää tai vaihdella halkaisijaa käyttämästäsi kaasupullosta riippuen. Muista kuitenkin, että mitä enemmän kierroksia sinulla on, sitä huonommin tuli palaa – putkessa oleva kylmä vesi heikentää tulen tehoa.

Käytä putkentaivuttajaa tai vie putki taivutettavaksi ammattilaisella.

Sinun tulee jättää noin 40-50 cm suoraa putkea molempiin päihin, jotta saat tarpeeksi etäisyyttä altaan ja kaasupullon väliin. Et ehkä halua liekkien ja savun pilaavan rentoutumishetkeäsi paljussa.

Vaihe 6: Avaa kaasupullon säiliö

Varoitus! Tässä vaiheessa ollaan tekemisissä räjähtävän syttyvän kaasun kanssa, joten sinun tulee huolehtia kaikista tarvittavista toimenpiteistä jotta voit tehdä tämän turvallisesti – toisin sanoen käytä maalaisjärkeä.

Ensin sinun on varmistettava, että säiliössä ei ole enää kaasua. Avaa venttiili kokonaan ja jätä se muutamaksi päiväksi tyhjenemään. Jos kaasupullossasi on paineenalennusventtiili tai pikalukitussuutin, poista tämä myös, koska muuten kaikki kaasu ei pääse ulos.

Käytä painavaa jakoavainta ja vasaraa irrottaaksesi kaasuhanan ja venttiilin säiliöstä. Suosittelemme lyömään jakoavainta puisella vasaralla kipinöiden välttämiseksi ja tekemään tämän toimenpiteen ulkona hyvin tuuletetussa tilassa.

Täytä säiliö vedellä poistaaksesi mahdolliset kaasujäämät ja tyhjennä se ennen kuin leikkaat sen kulmahiomakoneella.

Vaihe 7: Leikkaa säiliöstä lämmönvaihtokäämi

Nyt sinun on leikattava reikiä säiliön ylä- ja alapuoliskoihin ottaaksesi pois lämmönvaihtokäämin.

Merkitse paikka säiliön alaosaan.

Aseta kela reikään ja pidä sitten yläpuoliskoa alimman päällä tasapainotettuna kelan päällä. Merkitse poistoputken sijainti yläpuoliskolle ja mittaa sitten kuinka syvät leikkaukset on tehtävä.

Tee urasta riittävän leveä, jotta putki pääsee sisään ilman, että yläosaa on käännettävä kulmassa putken ulostulokulman huomioon ottamiseksi.

Vaihe 10: Leikkaa reikä säiliön yläosaan

Sinun on tehtävä reikä säiliön yläosaan, jotta voit lisätä puita lämmittääksesi paljussa olevan veden.

Ensimmäinen asia johon keskityt on kahvan/venttiilin suojakaulus yläosan ympärillä. Piirrä tussilla rengas sisäpuolen ympärille ja jatka viivaa kaaressa raon poikki.

Leikkaa rengas kielekkeistä samalle tasolle pullon yläosan kanssa ja hio jäljelle jäänyt hitsausmateriaali. Leikkaa kauluksen alaosa poistaaksesi liuskojen jäännökset.

Leikkaa pyöreä teräslevy ylhäältä kulmahiomakoneella tai kaasukirveellä, jos sinulla on sellainen.

Poista maali kauluksen molemmilta puolilta ja juuri leikkaamasi reiän reunan ympäriltä valmistellaksesi sen hitsausta varten.

Tallenna valmistamasi levy käytettäväksi alemman tuuletusrenkaan kanssa.

Nyt voit hitsata kauluksen takaisin säiliöön niin, että se ympäröi reiän.

Vaihe 8: tee tuhkaritilä ja tuuletusaukot

Seuraavaksi sinun tulee tehdä pohjaan reikiä, jotta ilma pääsee läpi ja palaneesta puusta syntynyt tuhka putoaa pois. Voit tehdä tämän haluamallasi tavalla. Yksinkertaisinta on leikata risti teräsrenkaan pohjaan ja leikata joitain rakoja sivuille, kohtaan jossa kaareutuminne ylöspäin alkaa.

Vaihe 9: Rei’itä palju

Asenna kuumennin paljun ulkopuolelle oikeaan paikkaa ja merkitse poisto- ja tuloputkien paikat aaltopeltiin. Liu’uta pelti pois kehikosta

Mieti, mihin paikkaan palju asennetaan, ennen kuin leikkaat reikiä varmistaaksesi, että reiät tulevat oikealle sivulle.

Poraa reiät ja tasoita terävät reunat.

Merkitse putkien sijainti ja leikkaa putkien reiät varmistaen, että teet niistä vain käyttämiesi putkiliittimien ulkohalkaisijan.

Vaihe 10: Suorita kiinnitys

Liu’uta nyt aaltopeltikehikko takaisin ja kiinnitä liittimet tiukasti.

Vedä laippaliitosten kierteitetyt päät aaltopeltiin tekemiesi reikien läpi.

Liu’uta kaksi letkunkiristintä kuhunkin lämmitinputkeen ja liu’uta joustava letku ruostumattoman putken yli lämmittimestä. Kiristä letkunkiristimet, jotta ne eivät vuoda.

Nyt olet valmis!

Vaihe 11: Täytä palju ja kuumenna vesi

Täytä tee se itse palju raikkaalla vedellä, merivedellä tai järvivedellä ja sytytä kiuas. Koko säiliön lämmittäminen kestäää noin 4 tuntia, joten aloita aikaisin.

Haluat ehkä myös asettaa lämmittimen metallialustalle, jotta se kerää tuhkat ja kuumat hiilet, jotka putoavat.