Kategoriat
Uncategorized

Tee se itse nenäkannu – saa helpotusta tukkoiseen nenään kotikonstein

Vaivaako sinua kausiluonteiset allergiat? Nenäkanavien hellävarainen huuhtelu suolaliuoksella auttaa avaamaan nenäkäytäviä, poistamaan limaa, siitepölyä ja muita ärsyttäviä aineita, jotka aiheuttavat kaikki ongelmat. Poskionteloiden huuhtelu, joka suoritetaan nenäkannulla juontaa juurensa Ayurveda-lääketieteestä.

Suolaliuosta voidaan käyttää allergeenien vähentämisen lisäksi myös bakteerien ja virusten poistamiseen. Aivan samalla tavoin kuin huolellinen käsien pesu on tärkeää, on myös säännöllinen nenäkäytävien ”pesu” tärkeää, sillä se auttaa vähentämään virusten ja bakteerien määrää, joita vastaan immuunijärjestelmämme taistelee. Nenähuuhtelu auttaa myös pitämään nenän kosteana ja vähentämään yleisiä vilustumisen, poskiontelotulehdusten ja allergioiden oireita, kuten nenän vuotamista ja nenän tukkoisuutta.

Nenäkannuja ja siihen tarkoitettuja suolaliuoksia voit ostaa apteekeista, mutta voit myös valmistaa nenäkannun itse. Tee se itse nenäkannuna voit käyttää apteekista ostetun sarvikuonon sijaan esimerkiksi nokallista mukia, mutta suosittelemme hankkimaan nenäkannun apteekista ja valmistamaan suolaliuoksen itse. Muovinen sarvikuono maksaa kaupoissa alle 10 euroa.

Mitä nenähuuhtelu tarkoittaa?

Nenähuuhtelu on kotihoito poskionteloiden huuhteluun. Poskiontelosi ovat ilmatäytteisiä, onttoja onteloita kasvoissasi olevien luiden takana. Yleensä poskiontelot pysyvät auki, jotta voit hengittää helposti. Jos poskiontelosi kuitenkin ärtyy tai tulehtuu, lima voi tukkia nenäontelosi.

Nenähuuhtelun avulla huuhtelet tukoksen pois suolavesiliuoksen ja nenäkannun avulla. Nenähuuhtelu auttaa ohentamaan ja vähentämään tukkeuman aiheuttavaa limaa. Nenäkannun avulla huuhtelet pois turvotuksen ja tukkoisuuden tunnetta aiheuttavat aineet.

Huuhtelu apteekista vai tee se itse nenäkannu?

Voit ostaa nenähuuhteluun tarkoitettua suolaliuosta ja nenäkannun apteekista. Markkinoilla on useita erilaisia nenäkannuja, mutta perinteinen muovinen sarvikuono toimii erinomaisesti.

Suolaliuosta ei tarvitse ostaa apteekista, vaan voit valmistaa seoksen myös itse. Voit tehdä valmiiksi isomman määrän suola-ruokasoodaseosta, jota voit sitten helposti lisätä veteen, kun haluat tehdä nenähuuhtelun.

Mihin nenäkannu ja huuhtelu auttaa?

Nenähuuhtelu puhdistaa liman ja huuhtelee pois patogeenit, allergeenit tai muut bakteerit ja ylimääräiset ärsyttävät aineet. Taudinaiheuttajia ovat bakteerit ja virukset. Allergeenit ovat siitepöly, home, lika, pöly ja lemmikkieläinten hilse. Kun nämä aineet kulkeutuvat nenääsi, ne ärsyttävät poskionteloitasi ja aiheuttavat seuraavia oireita:

  • Tukkoinen tai vuotava nenä
  • Kutiava tunne nenässä tai aivastelu
  • Hengitysvaikeudet

Nenän huuhtelu voi auttaa allergioiden, poskiontelotulehdusten, vilustumisen ja flunssan oireiden lievittämisessä.

Millainen vesi sopii tee se itse nenäkannuun?

Nenähuunteluun on tärkeää käyttää vettä, joka ei ärsytä poskionteloitasi tai pahimmassa tapauksessa sairastuta sinua. Vesi voi sisältää pieniä määriä mineraaleja, bakteereita, torjunta-aineita tai muita aineita ja nämä aineet eivät saisi kulkeutua poskionteloihisi nenähuuhtelun aikana. Jos esimerkiksi olet ulkomailla ja et ole varma hanaveden laadusta, voit ostaa tislattua vettä tai keittää veden ennen käyttöä.

Nämä vedet ovat hyviä vaihtoehtoja:

  • Tislattu tai steriili vesi: Tislattu vesi on puhdasta. Se on käynyt läpi prosessin, jossa siitä on poistettu nenäkäytäviäsi ärsyttävät aineet ja bakteerit, jotka voivat sairastuttaa.
  • Keitetty vesi: Kiehuva vesi tappaa haitallisia organismeja, kuten bakteereja. Keitä vettä vähintään viisi minuuttia varmistaaksesi, että kaikki bakteerit on kuolleet. Muista kuitenkin käyttää huuhteluun vain haaleaa noin kädenlämpöistä vettä, joten anna veden jäähtyä ennen käyttöä.
  • Suodatettu vesi: Tietyt vesisuodattimet voivat poistaa haitallisia organismeja, ja suodattamisen myötä vesi on turvallista käyttää.

Haluatko testata nenäkannua itse? Tee se itse nenäkannu ja nenähuuhteluun tarkoitettu kotikonstein tehty suolaliuos helpottaa nenän huuhtelua. Nenäkannussa käytetään suolaliuosta, jota myydään apteekeissa, mutta voit myös valmistaa suolavesiliuoksen helposti itse.

Tee se itse nenäkannun suolavesiliuos

Nenähuuhtelun ainesosat (tässä merisuola ja ruokasooda säilötään useampaa käyttökertaa varten, kyseessä ei ole yhden annoksen ohje):

  • ½ dl merisuolaa
  • ½ dl ruokasoodaa
  • 2 dl haaleaa kädenlämpöistä vettä (yhteen annokseen)
  • Nenähuuhtelukannu eli sarvikuono

Näin huuhtelet nenän tee se itse nenäkannulla

Tässä selkeät step-by-step ohjeet nenähuuhtelun suorittamiseen kotona:

1. Sekoita merisuola ja ruokasooda keskenään ja säilytä seosta esimerkiksi lasipurkissa. Valmistamasi määrä riittää useampaan nenähuuhtelukertaan.

2. Lisää 2 dl haaleaa kädenlämpöistä vettä pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon 1/2 tl suola/ruokasooda-seosta, kunnes seos on liuennut veteen.

3. Kaada neste nenähuuhtelukannuun eli sarvikuonoon

4. Tee nenähuuhtelu esimerkiksi kylpyhuoneessa pesualtaan äärellä. Nojaa eteenpäin pesualtaan yli noin 45 asteen kulmassa. Kallista päätäsi joko vasemmlle tai oikealle niin, että yksi sieraimista osoittaa alas pesuallasta kohti. Älä kallista päätäsi taaksepäin.

5. Aseta sarvikuonon nokka kevyesti sisään siihen sieraimeen, joka ei osoita pesuallasta kohti. Nokkaa ei tarvitse työntää syvälle nenään. Sarvikuonon tulee olla pystyasennossa, jotta sisällä oleva vesiliuos ei läiky yli. Pidä suu auki, kallista nenäkannua, jotta vesi alkaa valua sieraimeen. Hengitä suun kautta, älä nenän kautta.

6. Suolaliuos alkaa valua nenäkäytävien läpi ja lopuksi ulos toisesta sieraimestasi. Jos liuosta valuu suuhusi, se ei ole vaarallista, mutta koska seos maistuu suolaiselta, voit sylkeä liuoksen pois suustasi.

7. Anna liuoksen valua nenäkäytävän läpi hetken aikaa, ja poista nokka sitten sieraimesta. Niistä nenääsi varovasti liman poistamiseksi.

8. Toista sama toimenpide kallistaen päätäsi nyt toiseen suuntaan kuin ensimmäisellä kerralla ja kaada suolaliuos toisen sieraimen läpi. Jatka molempien sieraimien huuhtelua niin kauan, kunnes liuos on käytetty loppuun

9. Pese nenäkannu huolellisesti käytön jälkeen ja jätä kuivumaan.

Mitkä ovat nenähuuntelun hyödyt?

Nenähuuhtelu on edullinen ja helppo tapa lievittää yleisiin ylähengitystieinfektioihin ja allergioihin liittyviä oireita. Monet nenähuuhtelua kokeilleet tuntevat olonsa paremmaksi jo yhden huuhtelukerran jälkeen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nenähuuhtelua käyttävien allergisten lasten ja aikuisten oireet ovat parantuneet jopa kolmen kuukauden sisällä.

Mitä sivuvaikutuksia nenähuuhtelulla voi olla?

Yleensä sivuvaikutuksia ei ole.

Jotkut ovat kokeneet polttavaa tunnetta nenässä tai pistelyä nenässään nenähuuhtelun jälkeen. Jos näin tapahtuu, vähennä suolaliuoksessasi käyttämäsi suolan määrää. Varmista myös, että keitetty vesi on jäähtynyt haaleaksi ennen käyttöä.

Kenelle nenäkannu ja nenän huuhtelu ei sovi?

Nenän huuhtelu ei sovi kaikille. Älä kokeile nenän huuhtelua, jos:

  • sinulla korvatulehdus.
  • tunnet painetta toisessa tai molemmissa korvissa.
  • sieraimesi on täysin tukossa.
  • sinulle on tehty korvien tai poskionteloiden leikkaus.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos et ole varma, onko nenähuuhtelu turvallista sinulle.