Kategoriat
Uncategorized

Tee se itse nenäkannu – saa helpotusta tukkoiseen nenään kotikonstein

Vaivaako sinua kausiluonteiset allergiat? Nenäkanavien hellävarainen huuhtelu suolaliuoksella auttaa avaamaan nenäkäytäviä, poistamaan limaa, siitepölyä ja muita ärsyttäviä aineita, jotka aiheuttavat kaikki ongelmat. Poskionteloiden huuhtelu, joka suoritetaan nenäkannulla juontaa juurensa Ayurveda-lääketieteestä.

Suolaliuosta voidaan käyttää allergeenien vähentämisen lisäksi myös bakteerien ja virusten poistamiseen. Aivan samalla tavoin kuin huolellinen käsien pesu on tärkeää, on myös säännöllinen nenäkäytävien ”pesu” tärkeää, sillä se auttaa vähentämään virusten ja bakteerien määrää, joita vastaan immuunijärjestelmämme taistelee. Nenähuuhtelu auttaa myös pitämään nenän kosteana ja vähentämään yleisiä vilustumisen, poskiontelotulehdusten ja allergioiden oireita, kuten nenän vuotamista ja nenän tukkoisuutta.

Nenäkannuja ja siihen tarkoitettuja suolaliuoksia voit ostaa apteekeista, mutta voit myös valmistaa nenäkannun itse. Tee se itse nenäkannuna voit käyttää apteekista ostetun sarvikuonon sijaan esimerkiksi nokallista mukia, mutta suosittelemme hankkimaan nenäkannun apteekista ja valmistamaan suolaliuoksen itse. Muovinen sarvikuono maksaa kaupoissa alle 10 euroa.

Mitä nenähuuhtelu tarkoittaa?

Nenähuuhtelu on kotihoito poskionteloiden huuhteluun. Poskiontelosi ovat ilmatäytteisiä, onttoja onteloita kasvoissasi olevien luiden takana. Yleensä poskiontelot pysyvät auki, jotta voit hengittää helposti. Jos poskiontelosi kuitenkin ärtyy tai tulehtuu, lima voi tukkia nenäontelosi.

Nenähuuhtelun avulla huuhtelet tukoksen pois suolavesiliuoksen ja nenäkannun avulla. Nenähuuhtelu auttaa ohentamaan ja vähentämään tukkeuman aiheuttavaa limaa. Nenäkannun avulla huuhtelet pois turvotuksen ja tukkoisuuden tunnetta aiheuttavat aineet.

Huuhtelu apteekista vai tee se itse nenäkannu?

Voit ostaa nenähuuhteluun tarkoitettua suolaliuosta ja nenäkannun apteekista. Markkinoilla on useita erilaisia nenäkannuja, mutta perinteinen muovinen sarvikuono toimii erinomaisesti.

Suolaliuosta ei tarvitse ostaa apteekista, vaan voit valmistaa seoksen myös itse. Voit tehdä valmiiksi isomman määrän suola-ruokasoodaseosta, jota voit sitten helposti lisätä veteen, kun haluat tehdä nenähuuhtelun.

Mihin nenäkannu ja huuhtelu auttaa?

Nenähuuhtelu puhdistaa liman ja huuhtelee pois patogeenit, allergeenit tai muut bakteerit ja ylimääräiset ärsyttävät aineet. Taudinaiheuttajia ovat bakteerit ja virukset. Allergeenit ovat siitepöly, home, lika, pöly ja lemmikkieläinten hilse. Kun nämä aineet kulkeutuvat nenääsi, ne ärsyttävät poskionteloitasi ja aiheuttavat seuraavia oireita:

  • Tukkoinen tai vuotava nenä
  • Kutiava tunne nenässä tai aivastelu
  • Hengitysvaikeudet

Nenän huuhtelu voi auttaa allergioiden, poskiontelotulehdusten, vilustumisen ja flunssan oireiden lievittämisessä.

Millainen vesi sopii tee se itse nenäkannuun?

Nenähuunteluun on tärkeää käyttää vettä, joka ei ärsytä poskionteloitasi tai pahimmassa tapauksessa sairastuta sinua. Vesi voi sisältää pieniä määriä mineraaleja, bakteereita, torjunta-aineita tai muita aineita ja nämä aineet eivät saisi kulkeutua poskionteloihisi nenähuuhtelun aikana. Jos esimerkiksi olet ulkomailla ja et ole varma hanaveden laadusta, voit ostaa tislattua vettä tai keittää veden ennen käyttöä.

Nämä vedet ovat hyviä vaihtoehtoja:

  • Tislattu tai steriili vesi: Tislattu vesi on puhdasta. Se on käynyt läpi prosessin, jossa siitä on poistettu nenäkäytäviäsi ärsyttävät aineet ja bakteerit, jotka voivat sairastuttaa.
  • Keitetty vesi: Kiehuva vesi tappaa haitallisia organismeja, kuten bakteereja. Keitä vettä vähintään viisi minuuttia varmistaaksesi, että kaikki bakteerit on kuolleet. Muista kuitenkin käyttää huuhteluun vain haaleaa noin kädenlämpöistä vettä, joten anna veden jäähtyä ennen käyttöä.
  • Suodatettu vesi: Tietyt vesisuodattimet voivat poistaa haitallisia organismeja, ja suodattamisen myötä vesi on turvallista käyttää.

Haluatko testata nenäkannua itse? Tee se itse nenäkannu ja nenähuuhteluun tarkoitettu kotikonstein tehty suolaliuos helpottaa nenän huuhtelua. Nenäkannussa käytetään suolaliuosta, jota myydään apteekeissa, mutta voit myös valmistaa suolavesiliuoksen helposti itse.

Tee se itse nenäkannun suolavesiliuos

Nenähuuhtelun ainesosat (tässä merisuola ja ruokasooda säilötään useampaa käyttökertaa varten, kyseessä ei ole yhden annoksen ohje):

  • ½ dl merisuolaa
  • ½ dl ruokasoodaa
  • 2 dl haaleaa kädenlämpöistä vettä (yhteen annokseen)
  • Nenähuuhtelukannu eli sarvikuono

Näin huuhtelet nenän tee se itse nenäkannulla

Tässä selkeät step-by-step ohjeet nenähuuhtelun suorittamiseen kotona:

1. Sekoita merisuola ja ruokasooda keskenään ja säilytä seosta esimerkiksi lasipurkissa. Valmistamasi määrä riittää useampaan nenähuuhtelukertaan.

2. Lisää 2 dl haaleaa kädenlämpöistä vettä pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon 1/2 tl suola/ruokasooda-seosta, kunnes seos on liuennut veteen.

3. Kaada neste nenähuuhtelukannuun eli sarvikuonoon

4. Tee nenähuuhtelu esimerkiksi kylpyhuoneessa pesualtaan äärellä. Nojaa eteenpäin pesualtaan yli noin 45 asteen kulmassa. Kallista päätäsi joko vasemmlle tai oikealle niin, että yksi sieraimista osoittaa alas pesuallasta kohti. Älä kallista päätäsi taaksepäin.

5. Aseta sarvikuonon nokka kevyesti sisään siihen sieraimeen, joka ei osoita pesuallasta kohti. Nokkaa ei tarvitse työntää syvälle nenään. Sarvikuonon tulee olla pystyasennossa, jotta sisällä oleva vesiliuos ei läiky yli. Pidä suu auki, kallista nenäkannua, jotta vesi alkaa valua sieraimeen. Hengitä suun kautta, älä nenän kautta.

6. Suolaliuos alkaa valua nenäkäytävien läpi ja lopuksi ulos toisesta sieraimestasi. Jos liuosta valuu suuhusi, se ei ole vaarallista, mutta koska seos maistuu suolaiselta, voit sylkeä liuoksen pois suustasi.

7. Anna liuoksen valua nenäkäytävän läpi hetken aikaa, ja poista nokka sitten sieraimesta. Niistä nenääsi varovasti liman poistamiseksi.

8. Toista sama toimenpide kallistaen päätäsi nyt toiseen suuntaan kuin ensimmäisellä kerralla ja kaada suolaliuos toisen sieraimen läpi. Jatka molempien sieraimien huuhtelua niin kauan, kunnes liuos on käytetty loppuun

9. Pese nenäkannu huolellisesti käytön jälkeen ja jätä kuivumaan.

Mitkä ovat nenähuuntelun hyödyt?

Nenähuuhtelu on edullinen ja helppo tapa lievittää yleisiin ylähengitystieinfektioihin ja allergioihin liittyviä oireita. Monet nenähuuhtelua kokeilleet tuntevat olonsa paremmaksi jo yhden huuhtelukerran jälkeen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nenähuuhtelua käyttävien allergisten lasten ja aikuisten oireet ovat parantuneet jopa kolmen kuukauden sisällä.

Mitä sivuvaikutuksia nenähuuhtelulla voi olla?

Yleensä sivuvaikutuksia ei ole.

Jotkut ovat kokeneet polttavaa tunnetta nenässä tai pistelyä nenässään nenähuuhtelun jälkeen. Jos näin tapahtuu, vähennä suolaliuoksessasi käyttämäsi suolan määrää. Varmista myös, että keitetty vesi on jäähtynyt haaleaksi ennen käyttöä.

Kenelle nenäkannu ja nenän huuhtelu ei sovi?

Nenän huuhtelu ei sovi kaikille. Älä kokeile nenän huuhtelua, jos:

  • sinulla korvatulehdus.
  • tunnet painetta toisessa tai molemmissa korvissa.
  • sieraimesi on täysin tukossa.
  • sinulle on tehty korvien tai poskionteloiden leikkaus.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos et ole varma, onko nenähuuhtelu turvallista sinulle.

Kategoriat
Uncategorized

Tee se itse joulukalenteri – 10 upeaa kalenteria tuomaan jouluntunnelmaa kotiisi

Monille perheille joulukalenterin avaaminen on yksi joulukuun odotetummista asioista, jos itse jouluaatto otetaan pois laskuista. Marraskuu on loistavaa aikaa aloittaa joulukalenterien suunnittelu, jotta kivoja yllätyksiä löytyy avattavaksi koko joulukuun ajan.

Kun lähtölaskenta jouluun alkaa, voit seurata kuluvia päiviä itse tehdystä joulukalenterista. Perinteisiä joulukalentereita voit toki ostaa myös kaupasta. Nykyään perinteisten suklaakalentereiden ja kuvakalentereiden ohelle on tullut yksi toistaa upeampia lahjoja sisältäviä kalentereita. Olemme silti sitä mieltä että itse tehty on aina paras. Siksi haluamme esitellä sinulle upeita tee se itse joulukalentereita, jotka valmistuvat helposti ja nopeasti. Ja aivan kuten joululahjat, itse tehty joulukalenteri voi olla yksi tapa osoittaa arvostusta elämässäsi oleville ihmisille.

Joulukalenterien perinne juontaa juurensa 1800-luvun puolivälistä Saksasta, jolloin ihmiset merkkasivat ovensa liidulla tai sytyttivät kynttilöitä jouluun johtavien päivien laskemiseksi. Nykyään useimmissa joulukalentereissa on paperiovet, jotka avataan paljastamaan kuva, lahja, suklaaherkku tai muu makea yllätys. Kalenterissa voi olla myös teema, se voi sisältää lasten leluja, tuttuja piirroshahmoja tai se voi olla myös uskonnollinen.

Riippumatta siitä, millainen oma tee se itse joulukalenterisi on, se on tarkoitettu virittämään jokainen perheenjäsen lomatunnelmaan. Löydä näistä top 10 tee se itse joulukalentereista suosikkisi ja valmista kaikkien joulujen upein joulukalenteri.

1. Joulukalenteri kankaisesta kenkätelineestä

Lapset tuskin pystyvät hillitsemään jännitystänsä kun joulu kolkuttaa ovella. Mutta voit helpottaa jännitystä hauskan joulukalenterin avulla. Yksi helppo tapa tehdä joulukalenteri on hankkia seinällä roikkuva kankaasta valmistettu kenkäteline, jossa on paikka 24 kenkäparille. Vaihtoehtoisesti voit hankkia useamman telineen niin, että paikkoja riittää 24:en joulukalenterin luukkuun. Voit täyttää lokerot paketoiduilla pienillä lahjoilla, hyödyllisillä tarvikkeilla ja suklaapatukoilla tai muilla karkeilla.

2. Joulukalenteri kimaltavista kartiohatuista

Mikä voisi olla hauskempaa kuin laskea 24 päivää jouluun tämän joulukalenteri-idean kanssa? Lisää jännitystä jouluun paperisten kartiohattujen avulla, joiden alta löytyy piilotettuja lahjoja. Kartiohatut voi koristella esimerkiksi glitterillä ja helmillä, jolloin ne ovat juhlallisia ja muistuttavat joulukuusta. Laita yllätyslahja tai herkkupala jokaisen kartiohatun alle ja kiinnitä hattuun numerotarra. Ja pieni vinkki, kääri pienoislahjat paperiin, jos kodistasi löytyy innokkaita kurkkijoita.

3. Ilmoitustaulusta on myös joulukalenteriksi

Tämä hauska joulukalenteri on helppo koota. Hanki ensin riittävän suuri korkista valmistettu ilmoitustaulu ja 24 kappaletta pikkupussukoita. Maalaa tai kirjoita tussilla pussukoihin numerot yhdestä 24:en. Aseta ilmoitustauluun tasaisesti 24 pientä nastaa, täytä pussit pienillä leluilla, karkeilla ja käsinkirjoitetuilla viesteillä ja ripusta pussit ilmoitustauluun. Aseta taulu pöydälle tai ripusta seinälle ja anna joulunodotuksen alkaa!

4. Joululahjaketju täynnä paketteja

Ripusta vahva lanka roikkumaan seinästä pystysuoraan alaspäin ja liitä lankaketjuun yhteensä 24 pientä lahjapakettia, niin että alimmainen paketti on luukku numero 1 ja ylimmäinen paketti on luukku numero 24. Sido jokainen paketti langalla ketjuun jättäen sopiva väli aina seuraavaan pakettiin ja niin, että alimmaisen paketin voi aina leikata ketjusta pois rikkomatta seuraavan paketin solmuja ja kiinnikkeitä. Kirjoita tarroihin numerot yhdestä 24:än ja liimaa tarrat paketteihin. Järjestä paketit järjestykseen yhdestä 24:ään. Lahjapaketit avataan leikkaamalla aina alin lahja pois seinällä roikkuvasta ketjusta.

5. Joululahjapussukat ja pyykkipojat

Tämä on hyvin yksinkertainen mutta kaunis joulukalenteri. Laita pienet lahjat punavalkoraitaisiin paperipusseihin tai muihin söpöihin paperipusseihin ja kiinnitä ne pikkuisilla puisilla pyykkipojilla narulle roikkumaan. Raidalliset pussit ovat juhlallisia, mutta voit käyttää myös yksivärisiä – tai koristella ne itse. Laita yksi lahja kuhunkin 24:en paperipussiin. Kirjoita numerot tarroihin ja kiinnitä ne pusseihin. Ripusta kestävä lanka tai naru roikkumaan sopivaan paikkaan. Taita pussien yläosat pienellä pyykkipojalla numerojärjestyksessä tai satunnaisessa järjestyksessä.

6. Tulitikkuaskeista joulukalenteri

Tämä pieni tulitikkuaskeista kootuva ”lipasto” kätkee monia salaisuuksia. Löytääkseen lipaston aarteet, eli pienet lahjat ja käsinkirjoitetut viestit, lapset voivat avata numeroidut tulitikkuaskit – yhden joka päivä jouluaattoon asti.

Tämä joulukalenteri valmistetaan poistamalla ensin tulitikut 24:sta tulitikkurasiasta. Liimaa laatikot toisiinsa kiinni niin, että askit ovat kolmessa rivissä ja jokaisessa pinossa kahdeksan askia.

Leikkaa sitten paperista kaistale, joka on yhtä leveä kuin tulitikkuaskin pidempi sivu ja liimaa paperikaistela tulitikkuaskien ympärille niin että askista koostuvan ”lipaston” kaikki sivut peittyvät.

Poista askeista laatikot, numeroi etuosat tussilla ja teippaa sitten pienet nauhat laatikon alapuolelle, jotta laatikko on helppo niiden avulla avata. Leikkaa paksummasta kartonkipaperista laatikostolle takaseinä ja liimaa kiinni pitääksesi laatikot paikoillaan. Kun takaseinä on kuivunut, laita askien laatikot takaisin paikoilleen.

7. Joulukalenteri kirjekuorista

Tässä yksi yksinkertaisimmista tee se itse joulukalentereista. Tämä minimalistinen joulukalenteri on kaunis ja sen kätköihin voi laittaa pieniä yllätyksiä. Hanki erikokoisia värillisiä kirjekuoria ja ripusta ne seinälle niin, että niistä muodostuu joulukuusen mallinen kuvio. Merkitse jokainen kuori numerolla. Kuoret on hyvä täyttää ohuilla, kevyillä lahjoilla, kuten lahjakorteilla, tarroilla ja viesteillä. Kiinnitä kirjekuoret seinään maalarinteipillä.

8. Joulukalenteri take-away rasioista

Jos satut saamaan käsiisi värikkäitä pieniä take-away -rasioita, saat näistä rakennettua oman hauskan joulukalenterin. Täytä rasiat herkuilla ja muilla yllätyksillä ja pinoa niistä pyramidin mallinen pino.

9. Kasvata joulupukin partaa -joulukalenteri

Tämä lapsille suunnattu joulukalenteri toimii hieman eri tavalla kuin perinteiset joulukalenterit. Tässä kalenterissa ei ole luukkuja ja yllätyksiä, vaan kalenteriin listätään jotain joka päivä.

Piirrä kartonkipaperille joulupukin pää ja punainen lakki. Piirrä sitten silmät, punaiset posket ja nenä. Lisäksi joulupukille piirretään valtava valkoinen parta. Lisää partaan numerojärjestyksessä ja tasaisesti numero 1-24:een, niin että koko parta täyttyy numeroista. Leikkaa pukin pää ja parta ääriviivojen mukaan irti kartonkipaperista.

Hanki seuraavaksi pumpulipalloja ja liimaa. Ajatuksena on lisätä joka päivä yksi pumpulipallo pukin partaan oikean numeron kohdalle ja tällä tavoin kasvattaa joulupukin partaa vähän kerrallaan joka päivä – siis täsmälleen yhden pumpulipallon verran.

10. Joulukalenteri alumiinisista miniämpäreistä

Luo kotiisi rustiikkista tunnelmaa ripottelemalla pieniä alumiinista valmistettuja miniämpäreitä takan ympärille roikkumaan, portaikkoon tai tai seinää pitkin kiemurtelemaan paksun narun varassa. Numeroi kukin ämpäri ja täytä ne karamelleilla, herkuilla tai muilla pikkulahjoilla.

Kategoriat
Uncategorized

Tee se itse kylmäallas – näin rakennat kylmäaltaan itse

Jos olet koskaan sukeltanut kylmään veteen uima-altaassa, hyisessä meressä tai talvisessa avannossa, tiedät, että aivosi rekisteröivät ihosi ja kehosi nopean lämpötilan laskun ei-toivottuna shokkina. Vaikka kehosi lopulta tottuu kylmään, joskus epämukava olo kestää useita minuutteja, ja tästä johtuen kylmä vesi on monelle ihmiselle epämiellyttävä kokemus.

Jos jo hieman viileämpi vesi saa aikaan epämiellyttävää tunnetta, kuinka ihmeessä kukaan voi haluta sukeltaa jääkylmään veteen terveydellisten hyötyjen vuoksi? Totuus kuitenkin on, että tällä koko kehoa jäähdyttävällä kylmälle altistamisella on useita etuja – ja näiden kylmien kylpyjen suosio vain kasvaa.

Kaupasta uutena ostetut kylmäaltaat ovat usein melko kalliita ja siksi monelta jä oma kylmäallas ostamatta. Jos sinulla on hieman tiukempi budjetti, voit myös tehdä oman kylmäaltaan itse. Tee se itse kylmäallas rakentuu vain murto-osalla siitä hinnasta mitä kaupan valikoimista löytyvät kylmäaltaat maksavat.

Huomautus: Sivustomme sisällön on tarkoitus olla luonteeltaan informatiivinen, ja sitä ei tule pitää lääketieteellisenä neuvona. Kun kokeilet kylmäaltistusta ensimmäistä kertaa, on aina hyvä neuvotella luotettavan lääketieteen ammattilaisen kanssa. Tämän artikkelin mielipiteitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi terveysongelmien diagnosointiin, ehkäisyyn ja/tai hoitoon. Ne eivät korvaa pätevän lääketieteen ammattilaisen neuvoja.

Mikä on kylmäallas?

Kylmäallas on kylmävesihoitoon tarkoitettu allas. Altaassa oleva vesi on yleensä 7-10 asteista. Ihmiset, jotka kylpevät säännöllisesti kylmäaltaassa, kertovat sen monista eduista, kuten fyysisistä, psyykkisistä ja emotionaalisista hyödyistä.

Kylmäaltaassa vietetty aika ja ajan optimaalinen pituus on hieman mielipideasia. Jotkut lähteet ilmoittavat, että kolme minuuttia olisi optimaalinen ja myös samaan aikaan turvallinen aika kylmäaltaassa olemiseen. Toiset taas ovat todenneet, että alle 10 minuutin altistuksella et pääse vielä edes hyötymään kylmäaltaan eduista. Kuten missä tahansa fyysisesti vaativassa toiminnassa, kannattaa kylmäaltaan testaamisessakin edetä varovasti ja pikkuhiljaa omaa kehoa ja tuntemuksia koko ajan kuunnellen.

Vaihtoehdot kylmäaltaalle

Joidenkin viimeiseen asti viritettyjen ja erikoiskylmien kylmäaltaiden isot hintalaput saattavat saada aikaan jo itsessään ensimmäisen shokin kehossasi. Nykyaikaiset kylmäaltaat ovat teknisesti hyvin vaikuttavia, ne muun muassa ylläpitävät jäisen veden lämpötilaa, kierrättävät altaassa olevaa nestettä ja jopa valaisevat altaan.

Nämä ominaisuudet nostavat kylmäaltaan hintaa ja siksi tällaiset kylmäaltaat ovat monelle liian kalliita ratkaisuja. Jos tavoitteenasi on vain pulahtaa kylmään veteen viideksi minuutiksi ilman sen suurempi hienouksia, löytyy myös muita ratkaisuja kuin markkinoiden kalleimmat ja hienoimmat kylmäallaslaitteet. Vaihtoehtona on myös rakentaa kylmäallas itse ja saada edullisemmin omaan kotiin allas, joka viilentää kehosi.

Ihanteellinen kylmävesiallas saattaa valmistua hyvin yksinkertaisesti, kunhan sinulla on muutamat tarvikkeet valmiina. Ja itse asiassa sinulta saattaa osa tarvikkeista löytyä jo valmiiksi kotoa. Noudattamalla muutamia yksinkertaisia rakennusvaiheita, voit rakentaa itsellesi kylmäaltaan, joka auttaa sinua pysymään viileänä ja samalla säästät ison summan rahaa.

Mitä tarvitset kylmäaltaan rakentamiseen?

Jos et halua kuluttaa tuhansia euroja uuteen kylmäaltaaseen, voit rakentaa sellaisen myös itse vain murto-osalla siitä mitä uusi allas kustantaisi. Tarvitset vain muutaman sata euroa, yhden vapaa-illan, hieman motivaatiota ja nämä tarvikkeet:

  • Pakastinarkku
  • Tiivistyspistooli (Marine Sealant)
  • Flex Seal-tiivistettä (tai vastaava)
  • Lämpötilan säädin
  • Vettä

Kuinka tehdä tee se itse -kylmäallas

Nyt kun olet saanut ostoslistalle kaikki tarvittavat komponentit, kylmäaltaan kokoaminen voi alkaa.

Vaihe 1 – Osta pakastinarkku

Mikä tahansa pakastinarkku soveltuu tähän, kunhan se on riittävän tilava ja sillä on pituuteesi ja kokoosi sopivat mittasuhteet. Sinun tulisi olla helppo maata pakastinarkussa, niin että pää pysyy veden päällä. Hyvä tilavuus pakastimelle on vähintään 200 litraa. Pakastinarkkuja voit etsiä alennuksella kaupoista tai käytettynä nettikirpputoreilta.

Vaihe 2 – Tiivistä saumat

Ensimmäinen askel pakastinarkun muuttamisessa kylmäaltaaksi on käydä pakastimen saumat läpi tiivistyspistoolilla. Tähän tarvitset Marine Sealantia, jotta voit varmistaa, että tiiviste kestää toistuvan altistuksen vedelle. On myös tärkeää tiivistää kaikki tyhjennystulpan ympärillä olevat saumat ilman, että tyhjennystulppa umpeutuu kokonaan.

Vaihe 3 – Levitä tiiviste

Kun tiiviste on täysin kuivunut, seuraava vaihe on levittää kerros tai kaksi tiivisteainetta pakastimen sisäpuolelle. Käytätpä sitten Flex Sealiä tai vastaavaa tiivisteainetta, sinun kannattaa olla varovainen, ettet levitä tiivisteainetta suoraan tyhjennystulpan päälle. Tällä tavalla sinun on helppo tyhjentää likainen vesi altaasta ennen kuin vaihdat sen uuteen puhtaseen veteen.

Vaihe 4 – Asenna lämpötilansäädin

Nyt kun pakastimesi on tiivistetty, on aika kiinnittää lämpötilaa säätelevä mekanismi. Liitä ensin lämpötilansäädin pistorasiaan ja sitten pakastimen kotelo lämpötilansäätimeen.

Aseta seuraavaksi lämpötilansäätimen mittausliitin pakastimeen. Näin lämpötilansäädin pitää veden lämpötilan ennalta määritetyllä tasolla.

Vaihe 5 – Täytä kylmävesiallas vedellä

Nyt kun tiivisteet ja mittarit ovat paikoillaan, on pakastearkkusi käynyt läpi täydellisen muodonmuutoksen pakastearkusta kylmäaltaaksi. Seuraavaksi edessä on viimeinen vaihe eli pakastearkun täyttäminen vedellä. Helpoiten saat veden pakastearkkuun puutarhaletkun avulla, etenkin jos kylmäallas sijoitetaan ulos.

Huomautus: Älä missään tapauksessa mene veteen, kun pakastin on kytkettynä pistorasiaan.

Kylmäaltaan edut

Kylmäaltaassa pulahtamiseen liittyy monia hyödyllisiä etuja. Monet ihmiset vannovat kylmäaltaan nimeen, ja sanovat, että kylmälle vedelle altistaminen voi parantaa fyysistä ja henkistä terveyttä.

Kylmäaltistustutkimuksia kritisoidaan usein siitä, että niiden testaukseen käytettävät altaat ovat joko olleet liian pieniä tai testiryhmän valintaprosessi on ollut puutteellinen.

Muissa tapauksissa on ehdotettu, että testausympäristöjen havainnot on päätelty väärin kun verrataan tilannetta todelliseen maailmaan. Sinun kannattaakin tarkkailla oman kehosi yksilöllisiä reaktioita, kun altistat itsesi kylmälle vedelle ja tehdä omat johtopäätökset tähän perustuen. Voit sitten todeta itse mitkä seuraavista eduista koet saavasi kylmälle vedelle altistuessasi.

  • Lievittää lihaskipua
  • Nopeuttaa fyysistä palautumista
  • Parantaa immuniteettia
  • Parantaa keskittymistä
  • Vähentää masennuksen tunnetta
Kategoriat
Uncategorized

Vipukirves ja Espanjan asuntomarkkinat – tämä yllättävä asia yhdistää niitä

Monelle ei ehkä tulisi ensimmäisenä mieleen, että vipukirveellä ja Espanjan asuntomarkkinoilla voisi olla jotain yhteistä. Molempia yhdistää kuitenkin yksi asia, josta kerromme tarkemmin tässä jutussa.

Sekä vipukirves että oma asunto Espanjassa nimittäin auttavat elämänlaadun parantamisessa. Innovatiivisen vipukirveen avulla halkojen hakkaaminen sujuu kuin tanssi ja oma asunto Espanjan auringon alla taas mahdollistaa mukavan ja rennon elämäntyylin – molemmissa tapauksissa elämänlaatu siis paranee. Mutta miten nämä kaksi asiaa voisi yhdistää? Voisiko vipukirveestä olla apua Espanjasta asuntoa harkitsevalle?

Perehdytään ensin siihen mikä vipukirves on ja miten se eroaa tavallisesta kirveestä. Tämän jälkeen on hyvä pohtia tarkemmin, miten vipukirves ja Espanjan asuntomarkkinat kietoutuvat yhteen.

Mikä on vipukirves?

Vipukirves on suomalaisen Heikki Kärnän kehittämä kirves. Tätä innovatiivista kirvestä käytetään ennen kaikkea halonhakkuuseen. Vipukirves hyödyntää vipuvoimaa, joka taas helpottaa halkojen hakkuuta pienemmiksi osiksi. Kaikki, jotka ovat perinteistä kirvestä joskus heilutelleet, tietävät, että kirveen käyttäminen vaatii erityistä tarkkuutta ja suurta voimankäyttöä. Perinteisessä kirveessä isku nimittäin kohdistuu suoraan alaspäin. Vipukirves taas on rakenteeltaan hyvin erilainen. Vipukirveen terä on suunniteltu niin, että se osuu halkoon sivusuunnassa. Tämä taas saa aikaan sopivaa vääntöä, joka tekee puiden halkomisesta vähemmän rasittavaa, mutta samalla myös helpompaa ja tehokkaampaa.

Vipukirveen ehdottomat edut ovat sen turvallisuus ja ergonomisuus. Vipukirveen rakenteen ansiosta terä ei uppoa pystysuorassa suunnassa halkoon ja sen vuoksi on hyvin epätodennäköistä, että se juuttuisi halkoon kiinni tai olisi kirveen käyttäjälle vaaraksi. Tämän vuoksi vipukirves on suosittu etenkin harrastelijoiden keskuudessa, mutta myös ammattilaiset sitä käyttävät. Mutta miten vipukirves sitten liittyy omaan asuntoon Espanjassa?

Espanjan asuntomarkkinat kiinnostavat suomalaisia

Espanja on yksi suomalaisten suosikkikohteista, ja monet suomalaiset muuttavatkin Espanjaan asumaan viimeistään eläkepäivillään. Nykyään myös muut kuin eläkeläiset haaveilevat Espanjassa asumisesta, etenkin Aurinkorannikko ja Costa Blanca ovat olleet jos vuosia suosittuja alueita uutta kotia etsittäessä.

Ja kukapa ei haluaisi viettää Suomen kylmiä ja pimeitä talvikuukausia Espanjassa? Espanjassa suomalaisia houkuttaa ympäri vuoden ihoa hellivä lämmin ilmasto ja uskomattoman kaunis luonto ja pitkät hiekkarannat. Myös alhaiset elinkustannukset ja rento elämäntyyli mainitaan usein syiksi muuttaa Espanjaan. Joillekin asunto Espanjassa voi myös olla sijoitus tulevaisuuteen, sillä asuntojen hinnat ovat monella alueella nousussa. Ei siis ihme, että yhä isompi joukko suomalaisia suuntaa asuntokaupoille Espanjan auringon alle.

Suomalaisia kiehtoo Espanjan monipuolinen luonto

Vaikka Suomen luonto onkin upea, ei suomalaiset voi olla ihastumatta Espanjan luonnon monipuolisuuteen ja kauneuteen. Suomalaiset rakastavat olla luonnossa ja elää luonnonläheistä elämää. Tähän myös Espanja antaa oivan mahdollisuuden. Ja jos haluaa ostaa asunnon alueelta, joka muistuttaa olosuhteiltaan koti-Suomea, on tämä myös mahdollista. Erityisesti Espanjan sisämaassa löytyy alueita ja vuoristoalueita, jotka muistuttavat Suomen maaseutua.

Monet suomalaiset arvostavat luonnonläheisyyttä ja omavaraisuutta. Vaikka Espanjan suurkaupungeissa elämä on hyvin erilaista, löytyy Espanjan maaseudulta ja vuoristoalueilta vielä edelleen se sama mahdollisuus luonnonläheiseen elämään kuin mitä Suomessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että talvikuukaudet voivat olla hieman viileitä pohjoisessa ja vuoristoalueella. Ja vaikka päivät olisivat lämpimät, saattavat illat tuntua viileiltä, etenkin espanjalaisissa taloissa, joiden lämmitykseen ja eristykseen ei ole panostettu samalla tavalla kuin Suomessa. Monissa perinteisissä espanjalaisissa kodeissa onkin takka tai puulämmitteinen kamiina, joka lämmittää mukavasti viileimpinä kuukausina. Ja jotta takka saataisiin lämpimäksi, tarvitaan sinne ensin polttopuita. Nämä kaukaisemmat Espanjan asuinalueet, pienet kylät ja kaupungit ovat lähellä metsää ja puualueita, joten puista ei ainakaan ole näillä alueilla pulaa.

Voiko vipukirvestä käyttää myös Espanjassa?

Monelle Espanjassa asumisesta haaveilevalle tuskin tulee heti ensimmäisenä mieleen, että vipukirveelle olisi käyttöä myös Espanjassa. Kyseessähän on suomalainen työkalu, jota käytetään nimenomaan Suomessa polttopuiden ja halkojen hakkaamiseen. Vipukirves voi kuitenkin olla yllättävän hyödyllinen myös Espanjassa asuvalle suomalaiselle.

Jos kuitenkin harkitset asunnon ostamista sisämaasta hieman syrjäisemmältä alueelta tai vuoristoalueelta, voi olla, että sinulla tulee vipukirveelle käyttöä. Näillä alueilla nimittäin puiden kaataminen ja polttopuiden hakkaaminen on asukkaille arkipäivää. Kuten yllä totesimme. polttopuiden avulla pidetään tupa lämpimänä hieman viileämmässäkin vuoristoilmassa. Ja mikä olisikaan suomalaiselle kotoisampaa kuin istua takkatulen ääressä sen jälkeen kun on hakannut vinon pinon polttopuita. Suomalainen keksintö vipukirves on siis oiva apu myös espanjalaisissa taloissa talvikuukausiin valmistautuessa.

Kun suomalaiset käyttävät vipukirvestä Espanjassa, he samalla tuovat mukanaan palan suomalaista työkaluperinnettä espanjalaisten nähtäväksi ja koettavaksi. Onhan se mahtava tunne, kun voi esitellä espanjalaisille upeaa suomalaista keksintöä, joka parantaa samalla halonhakkuun tehokkuutta ja omaa ergonomiaa. Lisäksi se auttaa Espanjassa asuvia suomalaisia säilyttämään omaa kulttuuriperintöä ja yhteyttä luonnonläheiseen elämäntyyliin.

Vipukirveen edut Espanjassa asuvalle suomalaiselle

Käyttö on turvallisempaa: Vipukirves on suunniteltu niin, että sitä on mahdollisimman turvallista käyttää. Vipukirveen terän sivuttaisliike vähentää huomattavasti riskiä satuttaa itseään halkoja hakatessa. Etenkin jos asut Espanjan maaseudulla, saattaa lähin sairaala tai terveyskeskus olla pidemmän ajomatkan päässä.
Ergonominen asento: Vipukirveen hyvän ergonomian ansiosta hartiat ja kädet eivät rasitu samalla tavalla kuin perinteistä kirvestä käytettäessä. Tämän ansiosta halkoja jaksaa hakata isomman määrän yhdellä kertaa. Nopeampi tahti on tarpeen etenkin Espanjan talvikuukausina, jolloin haloille on suurempi tarve.
Helppokäyttöisyys: Vipukirvestä on yksinkertainen ja helppo käyttää. Vaikka kirves ei olisi tuttu työkalu, niin tekniikan oppii todella nopeasti. Vipukirveen käytön oppii nopeasti myös vasta-alkaja ja sen käyttöä on helppo opettaa myös paikallisille asukkaille.
Monikäyttöinen kirves: Vipukirves on kätevä erityisesti silloin kun tarvitset polttopuita nopeasti. Vipukirveellä hakkaat halkoja todella nopealla tahdilla rasittamatta itseäsi liikaa. Espanjassa asunnot ja talot kylmenevät nopeasti iltaisin ja talvikuukausina lämpötila laskee etenkin Espanjan maaseudulla ja vuoristoalueilla. Lisäksi vipukirves soveltaa kaikenlaisten erikokoisten halkojen hakkaamiseen, joita voi tarvita etenkin maaseudulla.

Yhteenveto: Vipukirvestä ja Espanjassa asumista yhdistää elämänlaadun parantaminen

Ensimmäinen ajatus saattaa olla, että vipukirveellä ja Espanjan asuntomarkkinoilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Niitä kuitenkin yhdistää yksi asia: kyky parantaa ihmisen elämänlaatua. Vipukirveen avulla halkojen hakkaaminen on helpompaa ja oma asunto Espanjassa taas tarjoaa suomalaiselle mahdollisuuden nauttia lämpimästä ilmastosta, upeista maisemista ja rennosta elämäntyylistä ympäri vuoden.

Suomalaiselle vipukirveestä on hyötyä myös Espanjassa, etenkin Espanjan maaseudulla tai syrjäisemmissä pikkukylissä, joissa puulämmityksen käyttö on yleistä. Espanjaan muuttanut suomalainen voi vipukirveellä hakata polttopuita ja tuoda mukanaan myös palan suomalaista työkaluperinnettä.

Olitpa sitten vain suunnittelemassa lyhyempää matkaa Espanjaan tai muuttamassa sinne pysyvästi, kannattaa muistaa, että vipukirves on upea suomalainen keksintö ja arvokas työkalu myös Espanjassa.