Kategoriat
Uncategorized

Vipukirves

VipukirvesVipukirves syntyi lähes 10 vuotta sitten. Siihen aikaan ainoa tapa valmistaa sitä oli tarkkuusvalu. Vipukirves on käsityötä alusta loppuun ja valmistusmenetelmä on melko monimutkainen ja pitkä.

Vipukirves sai heti paljon huomiota ja niin myynti lähti mukavasti käyntiin ja on kasvanut joka vuosi. Kirves on saanut paljon positiivista palautetta kaikkialta maailmasta ja ihmiset ovat kysyneet, olisiko mahdollista luoda kevyemmän version kirveestämme.

Tänä vuonna vipukirveen saatua valtavan julkisuuden ansiosta kaikissa medioissa, kirveiden kysyntä on kasvanut valtavaksi ja vipukirveen kasvaa koko ajan.

On myös toinen malli vipukirveestä, jossa on kaikki samat ominaisuudet kuin ensimmäisessä versiossa. Se on valmistettu täysin uudella menetelmällä erittäin kovasta ruostumattomasta teräksestä. Laserleikkauksella saadaan erittäin teräviä muotoja ja lopputulos on teknisesti aivan kuten ensimmäisessä mallissa ja kaikki osat sopivat tarkasti yhteen.

Kaikki turvaelementit toimivat hyvin myös uudessa mallissa. Vipukirves 2 on kevyempi käyttää ja heikompikin ihminenkin voi käyttää sitä helposti puun pilkkomiseen. Vipukirves 2 on yhtä tehokas kuin ensimmäisessä versiossa. Tämä johtuu siitä, että tällä kevyemmällä mallilla kirves saa nopeamman nopeuden ja siten teho vahvistuu.

Uusi malli ei vaadi huoltoa. Se on myös valmistettu Suomessa. Molemmilla malleilla on maailmanlaajuiset patentit.

Keksijä Heikki Kärnä, entinen lennonjohtaja, kehitti vipukirveen eläkepäivillään, kun hän puskutti metsää ja kiviä tonttiltaan Sipoossa.

Kärnä on nähnyt ja kokenut paljon, kun hän asui ja työskenteli Saudi-Arabiassa, Malesiassa ja Qatarissa. Keksijän mieli etsii jatkuvasti ratkaistavia ongelmia ja siksi Kärnä keksii asioita kaikkialla, missä menee. Yksi niistä oli kaasukiuas saunaan Malesiassa.

Energinen ja vahvamielinen Kärnä on taistellut keksintöään vastoinkäymisissä perheensä tuella. Monien kokeilujen ja pitkän kehitystyön jälkeen hän sai koko maailman tuntemaan vipukirveen.

Ensimmäisen vipukirveen jälkeen Kärnä keksi toisen, jälleen täysin uuden kirveskeksinnön, vipukirves 2:n.
Nyt kirveitä myydään ympäri maailmaa. Internetissä miljoonat ihmiset seuraavat Kärnän metsänhakkausta hänen omatekoisissa videoissaan. Keksijän suuri unelma kehittää ihmiskunnan vanhin työkalu on vihdoin toteutunut.

Vipukirveen historia

Polttopuiden pilkkominen perinteisillä kirveillä on usein työlästä ja jopa vaarallista. On aina olemassa vaara, että lyöt kirveellä omaan jalkaasi. Tästä epätäydellisestä tilanteesta alkoi pyrkimys kehittää parempi kirves.

Kesti useita vuosia miettiä ja testata erilaisia ​​tuolloin ostettavissa olevia eksoottisia puun pilkkomistapoja, ennen kuin idea syntyi. Perinteinen kirves käyttää kiilanmuotoista päätä puun halkaisuun, mutta voisiko tätä mekanismia parantaa käyttämällä vipuvaikutusta? Tästä ideasta syntyi uusi kirves, vipukirves.

Vipukirveen tehokkuus

Kuinka saada täysi hyöty vipukirveen käytöstä?

Vipukirveellä voit lyödä lähelle puun reunaa

Perinteisellä kirveellä sinun on lähes aina lyötävä lähellä puun keskikohtaa. Lyöminen lähemmäs reunaa olisi vaarallista, koska puun ohittaminen on liian helppoa tai kirves pomppii villisti epäkeskeisestä iskusta. Molemmissa tapauksissa tulokset voivat olla vaarallisia. Valitettavasti, kuten me kaikki tiedämme, koko puun halkaisu, kun se osuu keskelle, on haastavin tehtävä. Kun olet pystynyt jakamaan sen kahtia, loppu sujuu paljon helpommin.
Vipukirveen kanssa sinun ei tarvitse ottaa koko puuta lyömällä keskeltä. Sen sijaan voit helposti ja turvallisesti aloittaa sopivan kokoisen puun halkaisun sivuilta iskemällä lähemmäs reunoja. Enää ei tarvita turhia ensimmäisiä raskaita iskuja, jotta tukki halkeaa kahtia.

Leikkuupalikka renkaalla

Kuinka rakentaa leikkuupalikka?

Rakenna leikkuupalikka tukkia pitävällä renkaalla

Kun halkaiset puuta vipukirveellä, on erittäin suositeltavaa rakentaa katkaisupalikka, jonka päällä on tukirengas. Se mahdollistaa dramaattisesti suuremman nopeuden ja paremman ergonomian. Se pitää puut yhdessä mahdollistaen nopeamman pilkkomisen. Ne eivät putoa maahan. Ne on helppo siirtää kuljetettavaksi tai varastoida yhdellä siirrolla. Pienemmille puulajeille voit työntää renkaaseen useita kerralla ja tehdä työnteosta tehokasta.

Perinteisellä kirveellä käyttämällä renkaan päällä pilkkominen olisi hankalaa ja vaarallista. Se ei pysähdy puun päälle ja siksi joko kahva voi osua takaisin käsiisi tai jopa katketa ​​osuessaan muihin puuhun tai renkaaseen.

Kysymys 1: Voiko vipukirvestä käyttää heikompikin henkilö?

Vastaus: Kyllä voi. Vipukirves on saavuttanut menestyksensä, koska sen terä ei tartu tukkiin. Vipukirveessä on pitkä kahva, joka mahdollistaa laajan pitoasennon ja helpottaa heilumista.

Kysymys 2: Mikä on kirveen erikoisrakenteen tehtävä?

Vastaus: Kirveen toiminta perustuu terän yksipuoliseen rakenteeseen. Kun terä osuu puuhun, se alkaa kallistua, jolloin syntyy vääntömomentti, joka moninkertaistaa halkaisuvoiman ja antaa terän irrottaa puun. Kineettinen energia päättyy puun päälle, joten terä ei luista.

Kysymys 3: Voinko käyttää vipukirvestä tavallisen kirveen tavoin?

Vastaus: Voit käyttää vipukirvestä samalla tavalla kuin perinteistä kirvestä, mutta sinun on löysättävä otetta, kun kirves osuu puuhun, jotta sallit vipuliikkeen. On tärkeää antaa kirveen kahva kääntyä käsissäsi. Vipukirves on polttopuun pilkkomiseen suunniteltu erikoistyökalu, joka ei sovellu puusepäntöihin tai iskutyökaluksi.

Kysymys 4: Miksi vipukirveessä on puinen kahva?

Vastaus: Koivukahva on todistetusti paras materiaali iskun vaimentamiseen. Se estää terän puuhun kohdistuvan iskuvoiman siirtymisen käsiin. Puinen kahva ei jääty talvella eikä ole liukas märkänä.

Kysymys 5: Miksi kahva on niin pitkä?

Vastaus: Kahvan pituus on ensisijaisesti turvallisuuskysymys. Pitkä kahva (90 cm/3 jalkaa) varmistaa, että isku ei osu jalkaasi, vaikka ohittaisit puun ja osuisit maahan. Pitkä kahva antaa myös lisää nopeutta ja tarkkuutta iskuun.

Kysymys 6: Pysyykö terä kiinni kahvassa, jos se kuivuu?

Vastaus: Kahvassa ei näytä olevan kiiloja. Ainutlaatuisen kiinnityksen ansiosta vipukirveen terä ei irtoa, vaikka kahva kuivuisi. Kahvan yläpää on itsessään paksu kiila ja sopii täydellisesti terän reikään. Terän irtoaminen käytön aikana on erittäin epätodennäköistä. Kahva saattaa hieman liikkua, jos se on ollut kuivassa tilassa pitkään, mutta asia korjaantuu muutamassa päivässä vipukirveen käytön jälkeen kosteassa ulkona. Silti, jos kahva tuntuu löysältä terän sisällä, kannattaa toimia seuraavasti: Laita vipukirves kuumaan veteen, anna liota muutama tunti, kunnes kahva on turvonnut ja kiristynyt. Säilytä vipukirvestä luonnollisesti kosteissa paikoissa, kuten vajassa, saunassa tai muussa ulkorakenteessa.

Kysymys 7: Sopiiko kirves vasenkätisille?

Vastaus: Kokeiden avulla havaitsimme, ettei kirveen käytössä ole eroa oikealla tai vasemmalla kädellä.

Kysymys 8: Keskittääkö kirves paljon rasitusta ranteisiin, kun se liikkuu jatkuvasti sivulle? Rasittaako käsiä yhtä paljon kuin perinteinen kirves?

Vastaus: Vipukirveen käyttötekniikka on ainutlaatuinen, sillä ote löystyy, kun terä osuu puuhun. Terä luo automaattisesti vipuliikkeen ja irrottaa silputtu puuta enemmän voimalla kuin perinteinen kirves. Kahva ei tärise käyttäjän käsissä leikkaamisen aikana. Kahva vain kääntyy käyttäjän käsissä ja fysiikan lait toimivat eduksesi. Sinun ei pitäisi hillitä tai pakottaa liikettä. Vipukirves ei luista tukkiin osuessaan, koska sen liike-energia pysähtyy, kun se osuu puuhun. Kuten kaikki polttopuita pilkkoneet tietävät, perinteinen kirves tärisee ajoittain ja vahingoittaa käyttäjän ranteita. Tämä työkalu on kehitetty korjaamaan tämä haitta.

Kysymys 9: Voiko se katkaista oksaisen kuusen vai pitääkö minun käyttää maulaa ja vasaraa? Entä poikkioksainen kuusi, joka ei halkea väärään paikkaan osuessaan?

Vastaus: Vipukirves pilkkoo oksaisia ​​koivuja ja kuusia helposti. Vipukirvestä käytettäessä ei tarvita mauleja ja vasaroita. Vipukirves kiilaa halkeaman auki 6-8 cm (2,3-3,2 tuumaa) ja halkaisee kovimmatkin puut helposti. Perinteinen kirves levittää halkeamaa vain terän paksuuden verran ja kirveen liike takertuu kitkasta. Kuten olet todennäköisesti oppinut kokemuksesta, kuusen oksat ulottuvat aina juureen asti. Oikea tapa pilkkoa kuusi on halkaista se kahtia ja sitten pilkkoa sektorin muotoisesti kohti puun keskustaa oksien välissä. Jos puu on erittäin suuri, sinun tulee pilkkoa paloja oksien välistä jännityksen vähentämiseksi. Tämä helpottaa puun halkaisua ja paloittamista.

Kategoriat
Uncategorized

Rakensin sohvapöydän halvalla – leffaillat, penkkiurheilu ja pikkunapostelu uudelle tasolle

Olen koittanut löytää mieleistäni olohuoneen pöytää jo pidemmän aikaa, mutta etsinnöistä huolimatta sitä juuri täydellistä ratkaisua ei ole tullut vastaan. Halusin sohvapöydän, joka on riittävän suuri, sen korkeutta voi säätää, sitä on helppo liikutella ja sen voi helposti pyöräyttää sohvan eteen, niin että myös ruokailu onnistuu sen äärellä näppärästi ja siististi.

Koska näitä tee-se-itse -hommia olen tehnyt aiemminkin, niin mietin, että osaisinko nikkaroida unelmieni sohvapöydän itse? Tutkin aluksi vastaavia pöytiä netistä ja kokosin niiden pohjalta mieleisen version. Pienen tutkimisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että pöydän valmistaminen itse on mahdollista ja lähes kaikki materiaalit löysin vielä kohtalaisen edullisesti, joten pöydän hintalapustakaan ei tullut kovin kallis.

Lopputulos on mielestäni erinomainen, ja täyttää ne kriteerit joita minulla pöydälle oli. Tämän sohvapöydän äärellä on rentoa katsoa telkkaria, elokuvia ja syödä samalla poppareita tai muuta leffaruokaa. Koska pöytä on tarpeeksi suuri, sen äärelle mahtuu isompikin porukka, joten nyt myös kisastudiot on nostettu aivan uudelle tasolle, kun voidaan vaikkapa kaveriporukalla katsoa urheilua ja mässäillä kisastudion herkkuja saman pöydän äärellä.

Löysin pöytämateriaalit tarjouksesta ja hyödynsin alennuskoodeja

Materiaalien etsimiseen kannattaa käyttää aikaa, sen sijaan että hankkii kaiken heti ensimmäisestä paikasta. Kun ensin olin tehnyt tarkat suunnitelmat, mitä materiaaleja tarvitsen ja kuinka paljon niitä tarvitsen, ryhdyin vertailemaan eri rautakauppojen hintoja.

Halusin tammisen pöydän, jossa pyöristetyt muodot, jotta terävät kulmat eivät ole ikävästi tiellä kun pöytää siirrellään eri paikkoihin. Löysin Starkista loistavan ratkaisun hieman edullisemmin. En hankkinut oikeaa pitkää tammilankkua vaan liimapuulevyä, joka on tehty oikeasta puusta, mutta se on valmistettu liimaamalla levyjä yhteen. Tällainen ratkaisu on halvempi kuin tammilankku ja se pysyy suorana eikä halkeile. Pöytälevyn lisäksi hankin vielä pöydälle alatason ja pyörät, jotka rullaavat hyvin myös matolla.

Pöytälevyn ja alatason lisäksi tarvitsin metallirungon, jota voisin säätää eri korkeuksille. Korkeuden säädön ansiosta voin pitää pöytää matalana sohvapöytänä, mutta tarvittaessa myös korkeampana ruokapöytänä, jonka voin kääntää myös sohvan päälle. Tästä materiaalit löysin netistä ja onnekseni kyseisessä verkkokaupassa oli tarjousviikot meneillään ja heillä oli vielä tarjousten päälle 10% alennuskoodi, jonka pystyin käyttämään ostoihini. Kun rakentaa kaiken alusta alkaen itse, saattaa tuotteelle yllättäen tulla enemmän hintaa kuin valmiille tuotteelle kaupasta ostettuna. Sen vuoksi alennuksia ja tarjouksia kannattaa seurata ja hyödyntää joka kerta. Itse etsin aina alennuskoodia ennen kuin ostan mitään, sillä melko usein käy niin, että päädynkin hankkimaan tuotteen jostain muualta kuin olin alunperin ajatellut, sillä toisessa verkkokaupassa on tarjolla alennuskoodi ja toisessa verkkokaupassa taas ei.

Entä sitten lopputulos? Nyt kelpaa katsoa urheilua ja telkkaria koko porukalla

Uusi sohvapöytä on ollut käytössä nyt muutaman kuukauden ajan ja sen äärellä on istuttu todella mukavasti ja katsottu telkkaria, elokuvia ja urheilua. Itselle parasta rentoutumista työpäivän jälkeen on rojahtaa sohvalle ja avata televisio. Selaan ensin aina kaikki kanavat läpi ja katson, jos telkkarista tulisi jotain katsottavaa. Jos sillä hetkellä tv-ohjelmien tarjonta on hieman köyhää (James Bondien uusinnat kelpaa aina!), avaan Netflixin ja surffailen leffoja ja sarjoja. Tällä hetkellä katson tanskalaista draamasarjaa Vallan linnake, jossa Birgitte Nyborgista tulee järkyttävien tapahtumien seurauksena Tanskan ensimmäinen naispääministeri. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on jo vuodelta 2012, ja onkin mielenkiintoista huomata kuinka jo yli 10 vuotta sitten politiikassa on kinasteltu aivan samoista aiheista kuin vuonna 2024.

Myös Pariisin olympialaiset tuli tiiviisti seurattua tämän pöydän äärellä. Vaikka suomalaismenestystä ei tullut, oli olympialaisten urheilupläjäys silti hienoa katsottavaa. Pari viikkoa oli itselle pelkkää penkkiurheilua, ei siinä paljon muuta ehtinyt tehdä. Kisojen ohella seurasin tiiviisti myös urheilu-uutisia netistä, oli sitten kyse yleisurheilusta, jalkapallosta, tai eksoottisimmista lajeista, joita olympialaisissa ollaankin totuttu näkemään. Nyt sitten odotellaan talviolympialaisia, jotta pääsee seuraamaan myös jääkiekkoa ja lukemaan kiekkouutisia.

Ja miten sohvapöytä on toiminut ruokapöytänä? Omat kokkailut maistuu myös tämän pöydän äärellä

Voisin sanoa, että nikkaroimani pöytä toimii erinomaisesti myös ruokapöytänä. Pöydän korkeuden saa säädettyä juuri sopivalle korkeudelle, jotta sohvalla ruokailu onnistuu. Pöydän alaosa on sen verran matala, että se liukuu helposti sohvan alle ja pöydän äärellä on entistä helpompi syödä sohvalla istuttaessa.

Nikkaroinnin lisäksi olen suuri kokkailun ystävä. Harvemmin tulee tilattua leffaruokaa, pikkunapostelua kisastudioon tai sunnuntain illallista kotiinkuljetuksella, vaan haluan aina valmistaa ruoan itse. Erilaisten reseptien testaaminen on hauskaa ja lopputuloksena saa kulinaristisen nautinnon. Ruoan valmistaminen ei ole minulle vain viikonloppujen ilo, vaan tykkään valmistaa ruokaa myös arkena, yleensä hyvin perinteisistä arkiruokaresepteistä. Viikonloppuna saatan sitten miettiä jotain haasteellisempaa reseptiä. Taidan siis olla aika monessa asiassa tee-se-itse -tyyppiä, tai ainakin nikkarointi ja ruoan valmistaminen onnistuu todella näppärästi.

 

Kategoriat
Uncategorized

Tee se itse palju

Oletko aina haaveillut omasta paljusta pihallasi, mutta haaveilu on tyssännyt viimeistään siihen, kun olet lähtenyt tutkimaan paljuja netistä ja kauhistunut niiden hintoja. Paljut maksavat tuhansia euroja, joten mistään halvasta alkuinvestoinnista ei ole kyse.

Onneksi voit valmistaa paljun myös itse ja säästää kuluissa. Kenties itse tehty palju ei ole yhtä hieno kuin kaupasta ostettu, mutta mukavat paljuilut silläkin saa aikaiseksi.

Tämä tee se itse palju on valmistettu muovisesta bulkkinestesäiliöstä, kaasupullosta ja ruostumattomasta putkesta. Palju tulee todella edulliseksi ja se on suhteelllisen helppo rakentaa – jos sinulta löytyy ammattitaitoa käsitellä kulmahiomakonetta, akkuporakonetta ja osaat taivuttaa terästä.

Paljun voi täyttää myös kylmällä vedellä ja se voi kuumina kesäpäivinä toimia myös viilentävänä pulahdusaltaana.

Tarvikkeet:

  • 3 metriä 25 mm paksuista ruostumatonta putkea
  • vanha iso nestekaasupullo (grillissä käytetty)
  • 1 bulkkinesteiden varastosäiliö / muovinen kontti, jossa
  • teräslavallinen häkki (tilavuus 1000 litraa)
  • aaltopeltiä säiliön ulkopintaan
  • styroksia
  • vaahtomuovinen retkeilypatja
  • nippusiteitä tai rautalankaa

Työkalut:

  • kaarihitsauskone (ja turvavarusteet!)
  • kulmahiomakone metallin leikkaus- ja hiomalaikoilla
  • riittävän suuri putken taivutuskone, jolla voit taivuttaa 25 mm
  • paksuista ruostumatonta putkea
  • peltisakset
  • kuumailmapuhallin / maalinpoistoaine
  • katkoteräveitsi / mattoveitsi
  • vahvat pihdit terävällä leikkuureunalla
  • vasara terän suoristukseen
  • erilaisia kiinnikkeitä, kuten magneettinen hitsausmegneetti,
  • ruuvipuristimet
  • rautasaha (jätä pois, jos olet taitava kulmahiomakoneen kanssa)
  • käsisaha/piirtosaha tai vastaava
  • vahvoja nauloja
  • akkuporakone 2-3 mm:n terällä
  • permanent tussi
  • kaasukirves on tässä lisävaruste, jos sinulla on sellainen ja et pelkää käyttää sitä

Vaihe 1: Lyhennä nestesäiliön ympärillä olevaa häkkiä

Ensimmäinen vaihe on irrottaa häkin poikittaispalkit, jotka pitävät muovisäiliön häkissä. Liu’uta sitten säiliö ulos, jotta voit leikata häkkiä vahingoittamatta säiliötä.

Poista häkin yläosa rautasahalla tai kulmahiomakoneella leikkaamalla pystysuorat tangot samalle tasolle seuraavan vaakasuoran tangon kanssa.

Poista terävät reunat kulmahiomakoneella tai viilalla, jotta ne eivät hankaisi muovia rikki.

Leikkaa muutama sentti irti yhdestä juuri leikatun häkin yläosan lyhyestä sivusta ja hitsaa takaisin yhteen. Näin saat sen sopimaan teräskehikon sisään, kun siitä tulee hieman pienenpi ympätysmitaltaan. Jos et halua hitsata, voit myös porata ja pultata ja terräslangalla kiinnittää osat yhteen.

Työnnä juuri leikattu häkin yläosa takaisin häkkiin niin, että lyhyet pystypalkit kiilautuvat häkin tankojen sisään.

Huomaa: Säiliön toisella puolella on pystysuorat palkit häkin ulkopuolella – älä huoli – ne peittyy myöhemmin aaltopellillä.

Kiinnitä yläosa häkkiin pehmeällä teräslangalla.

Vaihe 2: Leikkaa säiliön yläosa irti

Laita säiliö takaisin häkkiin.

Merkitse permanent tussilla viiva säiliön yläosaan juuri sen alapuolelle, josta yläosa alkaa kaartua.

Leikkaa muovisen säiliön yläosa pois käsisahalla.

Säästä yläosa käytettäväksi valmiin paljun kantena.

Vaihe 3: Taita säiliön yläosa häkin päälle

Leikkaa raot jokaiseen muovisäiliön kulmaan lähes häkin yläosaan asti.

Kuumenna ja taivuta muoviläpät häkin reunan yli lämpöpistoolilla ja raakaa voimaa käyttämällä. Käytä puristimia pitämään läpät paikoillaan, kunnes ne jäähtyvät.

Huomautus: Tämä vaihe on helpompaa, jos voit tehdä sen lämpimänä tuulettomana päivänä tai sisällä.

Vaihe 4: Verhoile häkki

Leikkaa aaltopeltiä oikean korkuiseksi ja pituiseksi niin, että aallot kulkevat pystysuorassa, kun asetat sen häkin ympärille. Leikkaa sen verran, että aaltopelti riittää peittämään koko häkin.

Käännä palju selälleen, jotta sinun on helpompi työskennellä.

Irrota muovisäiliö häkistä.

Aloita häkin yhdestä reunasta ja käytä paksua naulaa lävistimenä tai poraa tehdäksesi kaksi reikää häkin ylemmän ja alemman vaakasuoran tangon molemmille puolille. Taivuta teräslankaa pitkäksi u:n malliseksi ja työnnä päät reikien läpi ja kierrä yhteen häkin sisäpuolelta. Varmista, että käännät niitä niin, etteivät ne sojota ulospäin ja takerru muoviin

Jatka ammeen ympäri ja lisää aaltopeltiä tarvittaessa.

Siisti aaltopellin reunat paljun yläosasta. Leikkaa jokaisen harjanteen yläosa peltisaksilla noin 8 cm syvyyteen. Varmista, että pelti on tasaisesti asetettu ja lyö harjanteeseen jyrkästi vasaralla – tämä tekee peltiin kauniin viistetyn reunan ilman teräviä ulkonevia osia.

Leikkaa styroksia sopivaan muotoon ja aseta sitä tankojen väliin. Voit käyttää vaahtomuovia, retkeilypatjoja tai vastaavia, jolla voit eristää pohjan.

Vaihe 5: Taivuta lämmitysputki

Käytä kolmen metrin pituista ja 25 mm paksuista ruostumatonta teräsputkea lämmönvaihtoputkena. Tällä saat suunnilleen kaksi täyttä kierrosta ja kaksi puolikierrosta riippuen käyttämäsi nestekaasupullon sisähalkaisijasta. Voit halutessasi lisätä kierrosten määrää tai vaihdella halkaisijaa käyttämästäsi kaasupullosta riippuen. Muista kuitenkin, että mitä enemmän kierroksia sinulla on, sitä huonommin tuli palaa – putkessa oleva kylmä vesi heikentää tulen tehoa.

Käytä putkentaivuttajaa tai vie putki taivutettavaksi ammattilaisella.

Sinun tulee jättää noin 40-50 cm suoraa putkea molempiin päihin, jotta saat tarpeeksi etäisyyttä altaan ja kaasupullon väliin. Et ehkä halua liekkien ja savun pilaavan rentoutumishetkeäsi paljussa.

Vaihe 6: Avaa kaasupullon säiliö

Varoitus! Tässä vaiheessa ollaan tekemisissä räjähtävän syttyvän kaasun kanssa, joten sinun tulee huolehtia kaikista tarvittavista toimenpiteistä jotta voit tehdä tämän turvallisesti – toisin sanoen käytä maalaisjärkeä.

Ensin sinun on varmistettava, että säiliössä ei ole enää kaasua. Avaa venttiili kokonaan ja jätä se muutamaksi päiväksi tyhjenemään. Jos kaasupullossasi on paineenalennusventtiili tai pikalukitussuutin, poista tämä myös, koska muuten kaikki kaasu ei pääse ulos.

Käytä painavaa jakoavainta ja vasaraa irrottaaksesi kaasuhanan ja venttiilin säiliöstä. Suosittelemme lyömään jakoavainta puisella vasaralla kipinöiden välttämiseksi ja tekemään tämän toimenpiteen ulkona hyvin tuuletetussa tilassa.

Täytä säiliö vedellä poistaaksesi mahdolliset kaasujäämät ja tyhjennä se ennen kuin leikkaat sen kulmahiomakoneella.

Vaihe 7: Leikkaa säiliöstä lämmönvaihtokäämi

Nyt sinun on leikattava reikiä säiliön ylä- ja alapuoliskoihin ottaaksesi pois lämmönvaihtokäämin.

Merkitse paikka säiliön alaosaan.

Aseta kela reikään ja pidä sitten yläpuoliskoa alimman päällä tasapainotettuna kelan päällä. Merkitse poistoputken sijainti yläpuoliskolle ja mittaa sitten kuinka syvät leikkaukset on tehtävä.

Tee urasta riittävän leveä, jotta putki pääsee sisään ilman, että yläosaa on käännettävä kulmassa putken ulostulokulman huomioon ottamiseksi.

Vaihe 10: Leikkaa reikä säiliön yläosaan

Sinun on tehtävä reikä säiliön yläosaan, jotta voit lisätä puita lämmittääksesi paljussa olevan veden.

Ensimmäinen asia johon keskityt on kahvan/venttiilin suojakaulus yläosan ympärillä. Piirrä tussilla rengas sisäpuolen ympärille ja jatka viivaa kaaressa raon poikki.

Leikkaa rengas kielekkeistä samalle tasolle pullon yläosan kanssa ja hio jäljelle jäänyt hitsausmateriaali. Leikkaa kauluksen alaosa poistaaksesi liuskojen jäännökset.

Leikkaa pyöreä teräslevy ylhäältä kulmahiomakoneella tai kaasukirveellä, jos sinulla on sellainen.

Poista maali kauluksen molemmilta puolilta ja juuri leikkaamasi reiän reunan ympäriltä valmistellaksesi sen hitsausta varten.

Tallenna valmistamasi levy käytettäväksi alemman tuuletusrenkaan kanssa.

Nyt voit hitsata kauluksen takaisin säiliöön niin, että se ympäröi reiän.

Vaihe 8: tee tuhkaritilä ja tuuletusaukot

Seuraavaksi sinun tulee tehdä pohjaan reikiä, jotta ilma pääsee läpi ja palaneesta puusta syntynyt tuhka putoaa pois. Voit tehdä tämän haluamallasi tavalla. Yksinkertaisinta on leikata risti teräsrenkaan pohjaan ja leikata joitain rakoja sivuille, kohtaan jossa kaareutuminne ylöspäin alkaa.

Vaihe 9: Rei’itä palju

Asenna kuumennin paljun ulkopuolelle oikeaan paikkaa ja merkitse poisto- ja tuloputkien paikat aaltopeltiin. Liu’uta pelti pois kehikosta

Mieti, mihin paikkaan palju asennetaan, ennen kuin leikkaat reikiä varmistaaksesi, että reiät tulevat oikealle sivulle.

Poraa reiät ja tasoita terävät reunat.

Merkitse putkien sijainti ja leikkaa putkien reiät varmistaen, että teet niistä vain käyttämiesi putkiliittimien ulkohalkaisijan.

Vaihe 10: Suorita kiinnitys

Liu’uta nyt aaltopeltikehikko takaisin ja kiinnitä liittimet tiukasti.

Vedä laippaliitosten kierteitetyt päät aaltopeltiin tekemiesi reikien läpi.

Liu’uta kaksi letkunkiristintä kuhunkin lämmitinputkeen ja liu’uta joustava letku ruostumattoman putken yli lämmittimestä. Kiristä letkunkiristimet, jotta ne eivät vuoda.

Nyt olet valmis!

Vaihe 11: Täytä palju ja kuumenna vesi

Täytä tee se itse palju raikkaalla vedellä, merivedellä tai järvivedellä ja sytytä kiuas. Koko säiliön lämmittäminen kestäää noin 4 tuntia, joten aloita aikaisin.

Haluat ehkä myös asettaa lämmittimen metallialustalle, jotta se kerää tuhkat ja kuumat hiilet, jotka putoavat.